Yes, de Zeeuwse mosselen zijn alweer volop verkrijgbaar! Meestal wordt aangehouden dat je mosselen kunt eten als de ‘r’ in de maand zit. Maar niet veel mensen weten dat het mosselseizoen eigenlijk al in juli begint. En dit jaar dus zelfs nog ietsje vroeger. Heerlijk, ik ben er gek op dus als de mosselen verkrijgbaar zijn dan staat dit bij mij altijd snel op tafel.

Mosselen zijn niet alleen lekker maar ook erg gezond. Ze zitten bomvol eiwitten en bevatten weinig vet. Het vet dat ze bevatten is onverzadigd, wat beter voor je is dan verzadigd vet. Daarnaast zijn mosselen ook nog rijk aan mineralen en ijze, ze kunnen dus zorgen voor een echte energieboost.

Dit recept is een vrij klassieke bereiding van mosselen (blijft denk ik toch het lekkerst!) maar je kunt er natuurlijk alle kanten mee op. Zo heb ik in een restaurant ook een keer mosselen gegeten in een pittige currysaus, of een keer met gember en veel citroen. Wat is jouw favoriete bereiding van mosselen?

Klassieke mosselen

Ingrediënten

  • 1 klontje roomboter
  • 400 gr mosselgroenten
  • Peper
  • Zout
  • 250ml droge witte wijn
  • 2kg mosselen
  • 20 gr verse peterselie
  • 1 stokbrood

Bereiding

Verwarm de oven voor en bereid het stokbrood volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voordat je de mosselen gaat bereiden wil je eerst de slechte mosselen eruit halen, en de overige mosselen goed schoonmaken. De slechte mosselen kun je er het makkelijkst uit halen door goed naar de schelp te kijken. Gooi sowieso alle mosselen met een gebroken schelp weg. Als de schelp gebroken is, is de mossel waarschijnlijk dood en is er een goede kans dat deze rot is.

Leg de mosselen met hele schelpen in de gootsteen en laat de kraan zachtjes stromen. Met een afwasborstel kun je de schelpen makkelijk schoon maken. Als de schelp nog niet helemaal gesloten is, geef dan met de afwasborstel een tik op de schelp. Als de schelp alsnog sluit kun je deze gewoon gebruiken, als de schelp open blijft gooi de mossel dan weg. Als je de mosselen schoonmaakt let dan ook op of er haartjes (de ‘baard’) uit de schelp steken. Trek deze er dan vanaf. Doe de schone mosselen in een vergiet en laat ze uitlekken.

Als de mosselen schoon zijn kun je ze gaan bereiden. Hiervoor kun je het best een mosselpan gebruiken, maar dit is niet noodzakelijk. Gebruik in ieder geval een pan met een goede deksel, je wilt namelijk dat de stoom niet kan ontsnappen uit de pan.

Verhit een klontje boter in de pan. Voeg de groenten toe en bak dit kort op hoog vuur aan. Blus af met de witte wijn en voeg een snuf peper en zout toe. Breng aan de kook. Doe de mosselen in de pan en doe de deksel erop. Kook de mosselen in ongeveer 5-7 minuten gaar. Schud de pan tussendoor een paar keer goed.

Hak de peterselie fijn. Haal na 5 minuten koken de deksel van de pan. De mosselen zijn goed als de schelpen open staan. Kook ze anders nog iets langer, maar niet te lang want dan worden ze taai.

Snijd het stokbrood in plakjes. Strooi de peterselie over de mosselen en serveer ze in de mosselpan op tafel. De deksel is ideaal om de lege schelpen in te gooien. Eet smakelijk!

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën78684kcal
Koolhydraten7,0461,84gram
Eiwitten7,7768,27gram
Vetten1,9817,43gram