Ik ben gek op sausjes. Helaas zijn ze vaak alleen niet zo verantwoord. Zeker niet als je ze, net zoals ik, het liefst overal bij eet. Sinds ik meer let op wat ik eet, is één van de dingen die ik moeilijk kan laten staan een lekker sausje. Voor mij was het dus belangrijk om hier iets gezonders voor te vinden. Ik heb dit heel simpel gedaan door de mayonaise die in de meeste sauzen als basis wordt gebruikt, te vervangen door yoghurt.

Yoghurt werkt heel goed als basis voor een saus. Het bevat minder (verzadigde) vetten en je kan er qua smaak alle kanten mee op. Neem de yoghurt als basis en voeg er de smaken aan toe die jij lekker vindt, zoals knoflook, kerrie, citroen en verse kruiden. Hieronder deel ik één van mijn favorieten met je die lekker smaakt bij couscous, pittige kip of gegrilde groenten. Jup, zoals je leest kan ik dus nog steeds overal saus bij eten :-D.

Yoghurt-muntsaus

Ingrediënten

  • 300 gr Turkse yoghurt
  • 1/2 limoen
  • 15 gr verse munt
  • 5 gr verse koriander (alternatief: verse peterselie)
  • 1 tl Cayennepeper
  • 2 el granaatappelpitjes
  • Zout

Bereiding

Rasp de halve limoen en pers deze vervolgens uit in een schaaltje. Snijd de munt en koriander fijn. Doe de yoghurt, limoensap, limoenrasp, munt, koriander, cayennepeper en granaatappelpitjes in een schaaltje en roer goed door elkaar. Proef en voeg naar smaak zout toe (ik doe zelf altijd flink wat zout, ongeveer twee theelepels). Strooi er voor het serveren nog een beetje verse kruiden en granaatappelpitjes overheen. Enjoy!

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën101106kcal
Koolhydraten3,063,21gram
Eiwitten3,914,11gram
Vetten7,337,70gram