Vietnamese spring rolls zijn er in vele soorten en maten. Oorspronkelijk door immigranten vanuit China meegenomen naar Vietnam is het daar al jaren een populair voorgerecht in vele restaurants. Inmiddels zien we het hier ook steeds vaker, gelukkig maar!

Deze versie is super simpel en erg gezond. Ik heb nog meer recepten met deze summer rolls dus je kan hier alvast mee oefenen, dan gaan we binnenkort de volgende stap zetten met deze techniek. Ready? Let’s roll!

Spring rolls met ijsbergsla en garnalen

Ingrediënten

  • 4 rijstvellen
  • 100 gram ijsbergsla
  • 100 gram geraspte wortel
  • 250 gr gekookte garnalen
  • Verse koriander
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl vissaus
  • 1 tl rijstazijn

Bereiding

Zet een diep bord klaar met daarin een laagje lauw-warm water. Pak een rijstvel en week dit kort in het water. Het vel hoeft nog niet helemaal zacht te zijn, maar wel een beetje vormbaar. Ik haal het zelf meestal twee keer door het water heen, draai het vel de tweede keer om zodat het gelijkmatig vochtig wordt. Leg het rijstvel plat neer (let op: het zal een beetje gaan plakken aan de ondergrond).

Leg net iets onder het midden van het rijstvel eerst op een rijte een paar blaadjes verse koriander. Leg hier vervolgens een rijtje garnalen op (4 of 5 stuks). Leg op de garnalen een beetje ijsbergsla en vervolgens een beetje wortel.

Vouw nu het rijstvel op: sla de onderkant van het rijstvel in één beweging over de vulling heen. Sla nu beide zijkanten naar binnen. Rol vervolgens het rijstvel verder op over de vulling heen, zodat je een soort sigaarvorm krijgt.

Herhaal dit met de drie andere rijstvellen zodat je vier spring rolls krijgt. Wat het rollen betreft: oefening baart kunst! Het helpt hierbij als je de rijstvellen niet te lang in het water weekt, zodat het niet zo erg aan de ondergrond blijft plakken.

Voor de dipsaus meng je de sojasaus, vissaus en rijstazijn door elkaar. De vissaus geeft een vrij ‘heftige’ smaak, dus proef vooral of de dipsaus naar jouw smaak is en pas waar nodig een andere verhouding toe.

Je kunt de spring rolls direct serveren, maar je kunt ze ook kort bewaren in de koelkast en ze koud serveren. Ga jij dit maken? Laat me dan weten wat je ervan vindt!

 VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën76100kcal
Koolhydraten6,318,24gram
Suikers0,090,12gram
Eiwitten11,114,5gram
Vetten0,570,75gram