Goedemorgen deze morgen! Vandaag deel ik mijn dagelijkse (doordeweekse) ontbijt met je. Iedere ochtend begin ik met een kop koffie, anders krijg ik lichtelijk opstart problemen. Ook pak ik altijd een bakje kwark, doe ik daar een schepje eiwitpoeder doorheen en strooi er een kleine berg homemade granola overheen.

Het voordeel van je granola zelf maken is dat je zelf kan bepalen wat voor smaken je combineert. Daarnaast is het gemiddeld gezien veel gezonder dan wanneer je granola kant en klaar (bijvoorbeeld in een supermarkt) koopt. Deze granola bevat minder verzadigde vetzuren én minder suikers dan de meeste granola’s die je kunt kopen.

Als je dit recept maakt kun je voorlopig wel even vooruit. Hoe lang je ermee doet ligt uiteraard aan hoeveel je per keer door je kwark of yoghurt heen roert. Ik doe zelf tussen de 25 en 50 gram door een bakje (150 gram) magere kwark heen. Voor de berekening van de voedingswaarden van dit recept (zie onderaan) ben ik uitgegaan van 50 gram per portie. Het zorgt in ieder geval voor een goed begin van je dag!

Zelfgemaakte granola

Ingrediënten

  • 300gr havermout (grof)
  • 75gr walnoten
  • 75gr amandelen
  • Snufje kaneel
  • Snufje zout
  • 40ml zonnebloemolie
  • 75gr honing
  • 1tl vanille aroma
  • 80gr rozijnen
  • 50gr kokossnippers

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.

Hak de noten grof en meng dit met de havermout, zout en kaneel. Verwarm in een klein pannetje de zonnebloemolie, honing en vanille aroma tot het goed gemengd en vloeibaar is. Schenk dit over het havermoutmengsel en roer het geheel goed door elkaar.  Stort het mengsel op het bakblik en verdeel gelijkmatig.

Zet de granola voor een half uur in de oven, zorg dat je het om de 10 minuten even goed door elkaar husselt zodat het gelijkmatig kan bruinen.

Als het uit de oven komt kun je de kokossnippers en de rozijnen er doorheen mengen. Laat goed afkoelen voordat je het in een luchtdichte pot bewaart. Dit blijft zeker wel twee weken lekker.

Dit is mijn favoriete recept om zelf granola te maken maar je kunt hier zoveel kanten mee op. Vervang bijvoorbeeld de rozijnen door gedroogde cranberries en de kaneel voor speculaaskruiden voor een warme, winterse variatie. Heb jij ook nog variatietips? Ik hoor graag jouw favoriete combinaties!

 VoedingswaardenPer 100 gramPer portie
(50 gram)
 
Calorieën470235kcal
Koolhydraten46,4823,24gram
Suikers9,434,71gram
Eiwitten9,324,66gram
Vetten26,7713,39gram