Plaattaarten zijn hot. En zoals jullie inmiddels van mij misschien wel weten ben ik gek op pizza. Als dit op één of andere manier iets gezonder kan, maar wel net zo lekker, dan ben ik er voor in! Zo ook deze plaattaart, die eigenlijk gewoon een verkapte pizza is maar dan met een andere bodem. Met de Italiaanse kruiden in de tomatensaus en de toppings waaronder salami komen de Italiaanse smaken goed naar voren. De oven doet het werk, het staat in een half uurtje op tafel en het is ernstig lekker. Serveer er een groene salade bij voor de benodigde vitamientjes en genieten maar! Ga jij dit binnenkort ook maken?

Pizza plaattaart

Ingrediënten

  • 270 gr vers bladerdeeg (op rol)
  • 6 el passata di pomodoro (of andere tomatensaus)
  • 1 el oregano
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 rode ui
  • 200 gr champignons
  • 6 plakjes (broodbeleg) salami
  • 8 cherry tomaatjes
  • 1 handje geraspte kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de ui in halve ringen, de champignons in plakjes en de salami in stukjes. Halveer de cherry tomaatjes.

Rol het vel bladerdeeg uit (op het bakpapier) op een bakplaat. Maak met een mes ongeveer 1 cm vanaf de rand een inkerving. Snijd het deeg niet helemaal door, maak alleen een inkerving. Prik met een vork gaatjes in het middelste deel van het bladerdeeg. Prik niet in de rand, die komt dan juist mooi omhoog. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Smeer de tomatensaus over het ingeprikte deel van het bladerdeeg en strooi de kruiden erover. Beleg de plaattaart vervolgens met de ui, champignons, salami en tomaatjes. Strooi er wat geraspte kaas overheen.

Bak de plaattaart 20-25 minuten in de oven. Serveer er een lekker frisse, groene salade bij. Eet smakelijk! X.

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën188770kcal
Koolhydraten13,3354,64gram
Eiwitten5,3922,11gram
Vetten12,2150,06gram