Yes, het is alweer vrijdag. Vinden jullie ook dat de tijd zo snel gaat? Lekkere cliché, I know, maar zo voelt het wel echt. Anyway, vandaag een lekkere voedzame maaltijd om je weekend goed mee in te luiden: pasta Bolognese. Al is dit natuurlijk niet de échte Bolognese, maar mijn versie ervan.

Met dit gerecht ben ik opgegroeid. Als ik vroeger mocht kiezen wat we thuis aten was dit steevast mijn antwoord: pasta met rode saus! Ik ben echt gek op pasta en zou het zo iedere dag kunnen eten. Deze versie met gehakt, veel groenten en knoflook in tomatensaus is hartverwarmend. Pak er een goed glas rode wijn bij en genieten maar!

Spaghetti Bolognese

Ingrediënten

 • 300 gr spaghetti
 • 2 el olijfolie
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 2 winterpenen
 • 500 gr mager rundergehakt
 • 500 ml gezeefde tomaten
 • 1 el ketjap
 • 1 laurierblaadje
 • 1 el provencaalse kruiden
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 500 gr champignons
 • 2 tomaten
 • Parmezaanse kaas, geraspt
 • Verse basilicum
 • Peper en zout naar smaak

Bereiding

Breng in een pan water met een snuf zout aan de kook en bereid de spaghetti volgens instructies op het pak. Snijd de ui in halve ringen en pers de knoflook. Schrap de winterpeen en snijd deze in stukjes. Snijd de champignons in plakjes en de tomaten in stukjes.

Doe 1 el olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de winterpeen toe en bak deze kort mee. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Als het gehakt begint te bruinen (hoeft nog niet helemaal gaar te zijn) voeg dan de tomaten passata toe en breng aan de kook. Breng de saus op smaak met de ketjap, het laurierblaadje, de provencaalse kruiden en de oregano. Als het geheel goed gemengd is en kookt voeg dan naar smaak zout en peper toe. Voeg de champignons en tomaten toe aan de saus en laat zo’n 15 minuten pruttelen op laag vuur. Verwijder het laurierblaadje uit de saus.

Giet de pasta af en schenk er een scheutje olijfolie overheen, zodat het niet aan elkaar gaat plakken. Verdeel de spaghetti over vier borden en schep er een goede lepel saus overheen. Strooi er wat van de geraspte parmezaan en een paar blaadjes verse basilicum overheen.

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën164669kcal
Koolhydraten19,2978,70gram
Eiwitten9,2137,58gram
Vetten5,1621,05gram