Yes, het Sinterklaasfeest staat alweer bijna voor de deur! En hoe beter om je daarop voor te bereiden dan zelf pepernoten te bakken? Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat nog niet eerder heb gedaan, terwijl ik pepernoten echt nooit kan weerstaan. Maar, omdat ik zelf gek ben op het Sinterklaasfeest moest ik daar hier toch ook even bij stil staan. En dus ging ik ermee aan de slag. Wat blijkt? Het is echt super simpel!

Hét voordeel van zelf je pepernoten bakken is dat je er lekker mee kunt variëren. Smelt bijvoorbeeld wat pure chocolade in een pannetje en drizzle dit over je pepernoten heen. Of strooi wat kaneel over je pepernoten, voordat je ze de oven in schuift.

Vind jij Sinterklaasavond ook altijd zo gezellig? En ga jij het nog vieren?

Zelfgemaakte pepernoten

Ingrediënten

  • 150 gr koude roomboter
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr donkere basterdsuiker
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 2 el melk

Bereiding

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Kneed dit met je handen tot een samenhangend deeg. Kneed dit vooral niet te lang, als het een deeg vormt is het goed. Het is belangrijk dat het deeg niet te warm wordt.

Vorm er een bal van en pak dit in met vershoudfolie. Laat dit minstens een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Haal het deeg uit de koelkast. Draai er kleine bolletjes van ongeveer 1 cm van. Je kunt dit wat makkelijker maken door het deeg in 4 gelijke stukken te snijden, en deze uit te rollen tot een langwerpige rol van ongeveer 1 cm dik. Snijd er vervolgens stukjes van 1 cm van. Draai ieder stukje tussen je handpalmen tot een bolletje, leg dit op een bakblik bedekt met bakpapier en druk een beetje plat. De pepernoten nemen iets toe in volume dus zorg dat je er genoeg ruimte tussen laat.

Bak de pepernoten 20 minuten in de oven. Laat ze volledig afkoelen, dan worden ze pas hard. Als je echt niet kan wachten kun je natuurlijk wel al een beetje snoepen, maar de pepernoten zullen nu nog wat zacht zijn.

Laat je het me weten als jij ook zelf pepernoten gaat bakken? Ik wens jullie alvast een hele fijne Sinterklaasavond! X.

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën460262kcal
Koolhydraten56,9132,44gram
Eiwitten6,393,64gram
Vetten22,4912,82gram