We kunnen er niet meer omheen: vega is hot. Zelf eet ik wel graag vlees en vis, maar ik vind het ook belangrijk om dit niet iedere dag te consumeren. Als iedereen één dag in week (of meer natuurlijk) vegetarisch eet, dan heeft dit al een ontzettend positieve impact op onze duurzaamheid. Als foodie vind ik het sowieso fijn om veel af te wisselen in mijn avondmaaltijden, en ik merk ook dat ik vaak creatiever ben als ik het standaard stukje vlees of vis achterwege laat. Eet jij ook wel eens vegetarisch?

Vegetarisch eten wordt ons steeds makkelijker gemaakt. In de supermarkt zijn tegenwoordig steeds meer vleesvervangers te vinden. Gelukkig zijn dit niet alleen maar de zompige kaasburgers meer van een paar jaar geleden (al vond ik de spinazierondo dan stiekem wel weer lekker!), maar steeds meer echt goede producten. Zo vond ik laatst vegetarische stukjes ‘als van rund’, die ook geschikt zouden zijn om mee te stoven. Ik was hier erg benieuwd naar en ging ermee aan de slag in dit recept.

Ik geef direct toe dat je met deze stukjes als van rund niet de echte structuur van stoofvlees bereikt. Ook als je het langer dan een uur laat stoven helpt dit niet, de structuur blijft gewoonweg iets steviger dan je van stoofvlees zou willen. Ondanks de andere structuur was ik toch zó enthousiast over de smaak van deze vegetarische rendang dat ik het graag met jullie wil delen!

Je kan voor rendang zelf een boemboe maken, maar je kunt er natuurlijk ook eentje in de supermarkt kopen. Voor dit recept ga ik even uit van een gekochte boemboe, om het makkelijk te houden. Ik hoop namelijk dat je nieuwsgierig bent naar deze vega variant en wil het laagdrempelig houden zodat je het gaat proberen! Laat je het me weten als je dit gaat maken?

Vegetarische rendang

Ingrediënten

  • 1 el wokolie (of zonnebloemolie)
  • 320 gr stukjes als van rund
  • 1 boemboe voor rendang
  • 200 ml water
  • 200 ml kokosmelk

Bereiding

Snijd de stukjes als van rund in reepjes. Verhit een eetlepel wokolie in een stoofpan, bak hierin de boemboe kort aan. Voeg de stukjes als van rund toe en bak dit kort aan. Voeg het water en de kokosmelk toe en roer het geheel goed door. Laat dit minstens een uur stoven met de deksel op de pan.

Serveer de rendang met witte rijst. Ook lekker met (sajoer)boontjes en gebakken uitjes. Ik ben heel benieuwd wat je hiervan vindt, laat je het me weten?

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën148308kcal
Koolhydraten8,1817,01gram
Eiwitten9,8320,45gram
Vetten8,4217,51gram