Ik kom uit een Nederlands gezin, maar ik had het geluk dat mijn moeder niet zo van Hollandse pot hield (zacht uitgedrukt). Mijn moeder kookte iedere dag een waar feestmaal, van Frans, Spaans of Italiaans tot Marokkaans, Mexicaans, Chinees of Indiaas. Het maakte niet uit waar wij zin in hadden, zij kon alles koken. Zo is mijn liefde voor eten ontstaan en gegroeid, en ben ik hierin ook steeds meer mijn eigen weg gaan vinden.

Ik denk dat iedereen wel zijn of haar eigen favorieten heeft als het aankomt op eten. Voor mij hoort een curry zeker in dat rijtje, altijd lekker! Je kunt er zoveel mee variëren: vlees, vis of vegetarisch. Pittig of mild. Kruidig, romig of fris. Ik kan altijd wel een curry bedenken waar ik zin in heb!

Even een disclaimer: deze Thaise viscurry is niet authentiek Thais. Deze curry is mijn eigen interpretatie van hoe een curry uit Thailand smaakt. Lekker kruidig en fris door de basis van chili, gember en limoen. Door de toevoeging van vissaus krijgt de curry een heerlijke kick. En door als laatste de vis in de curry gaar te stoven, worden alle heerlijke smaken opgenomen in de vis. Mmmm… krijg jij ook al trek?

Thaise viscurry

Ingrediënten

 • 300 gr basmatirijst
 • 6 cm verse gember
 • 4 tenen knoflook
 • 15 gr verse koriander
 • 1 verse chilipeper
 • Snuf zout
 • 2 uien
 • 4 tomaten
 • 2 el wok- of zonnebloemolie
 • 1 tl kurkuma
 • 1/2 tl chilipoeder
 • 1/2 tl cayennepeperpoeder
 • 1 limoen
 • 400 ml kokosmelk
 • 1 el ketjap
 • 1 tl vissaus
 • 400 gr kabeljauwfilet

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Pel de gember en de knoflook en hak grof. Hak de koriander grof. Snijd de chilipeper in tweeën en verwijder de zaadlijsten. Als je van pittig houdt kun je dit ook laten zitten. Doe de gember, knoflook, chilipeper en de helft van de koriander samen met een snuf zout in een hakmolentje en maal tot een groffe pasta.

Snijd de uien in halve ringen en de tomaten in partjes.

Doe de olie in een wok en zet op middelhoog vuur. Voeg de currypasta toe en bak dit ongeveer 2 minuten. Voeg de specerijen toe en bak dit ongeveer een minuut mee. Voeg de ui en de tomaten toe en bak dit tot de ui glazig wordt. Voeg de kokosmelk, het sap van een halve limoen, de ketjap en vissaus toe en roer goed zodat het een mooie saus vormt. Voeg naar smaak nog (een deel van) de koriander toe. Breng aan de kook.

Snijd de kabeljauw in vier stukken en leg deze in de currysaus. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de vis in 5 tot 7 minuten gaar worden.

Serveer de curry met de rijst. Ook lekker met (zelfgemaakt) naanbrood. Eet smakelijk! X.

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën141523kcal
Koolhydraten19,2471,37gram
Eiwitten3,5413,14gram
Vetten5,3119,70gram