Heb jij wel eens zelf ijs gemaakt? Of dit wel eens willen doen maar ben je er gewoon nooit aan toegekomen? Hopelijk kan ik je met dit recept laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk is! Dit recept voor vanille ijs is namelijk een basisrecept, waar je eindeloos mee kunt variëren. Altijd handig om te hebben dus!

In plaats van een vanillestokje kun je bijvoorbeeld ook 2 kaneelstokjes en een eetlepel kaneelpoeder gebruiken, voor heerlijk romig kaneelijs (mijn persoonlijke favoriet!). Of voeg 100 gr chocoladedruppels toe aan de afgekoelde custard voordat je er ijs van draait, of in stukjes gesneden fruit of fijngehakte walnoten… je kunt alles toevoegen wat je zelf lekker vindt.

Wat is jouw favoriete ijssmaak of combinatie? En ga jij dit recept proberen te maken? Laat het me hieronder weten via een reactie, vind ik heel leuk!

Vanille ijs

Ingrediënten

  • 1 vanille stokje
  • 200 ml slagroom
  • 300 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 100 gr suiker

Bereiding

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg en het stokje samen met de slagroom en melk in een steelpannetje en breng aan de kook.

Klop in een grote kom de eidooiers met de suiker luchtig. Schenk langzaam en al roerende het kokende vanillemengsel bij het eiermengsel en roer goed tot een egaal mengsel. Giet het mengsel terug in de steelpan en verwarm al roerende op laag vuur. Blijf roeren totdat het mengsel dikker begint te worden (bij ongeveer 80 graden), dit kan even duren! Belangrijk: zorg ervoor dat het mengsel in ieder geval niet gaat koken!

Als je denkt dat het mengsel dik genoeg is, steek dan een houten pollepel in de custard en haal deze eruit. Trek met je vinger een streep over de achterkant van de pollepel, als deze streep ‘schoon’ blijft, en het mengsel dus niet terugloopt hierin dan heb je de juiste dikte bereikt.

Zet het vuur uit als het mengsel goed is en verwijder het vanille stokje. Schenk het mengsel in een kom (eventueel door een zeef) en laat dit minstens twee uur goed afkoelen in de koelkast. Als je een ijsmachine hebt, kun je het afgekoelde mengsel in de ijsmachine doen en er zo ijs van draaien.

Heb je geen ijsmachine? Doe de afgekoelde custard dan in een bak geschikt voor de diepvries, roer even goed door en zet dit in de vriezer. Haal ieder half uur de bak uit de vriezer en roer de custard even door (zo voorkom je de vorming van ijskristallen).

VoedingswaardenPer 100 gram 
Calorieën207kcal
Koolhydraten18,75gram
Eiwitten3,98gram
Vetten12,83gram