All you can eat sushi restaurants zijn inmiddels niet meer weg te denken. Ik ben hier helemaal voor, omdat veel mensen op deze manier kennis hebben kunnen maken met de prachtige Japanse keuken. Daarnaast ben ik zelf al jaren gek op sushi dus ik ga – normaal gesproken – graag eten bij een sushi restaurant. Totdat we weer uit eten mogen kun je natuurlijk sushi bestellen, maar zelf maken is ook helemaal niet zo moeilijk!

Heb jij een favoriete vorm van sushi? Ik vind de uramaki (de goedgevulde rollen met de rijst aan de buitenkant) altijd erg lekker, maar ik bestel ook eigenlijk altijd wel een handroll. Temaki is sushi in de vorm van een hoorntje. Je legt een half vel nori in je handpalm, vult dit met rijst en ingrediënten die je lekker vindt en rolt het vervolgens schuin op zodat je een soort puntzak krijgt. Klinkt simpel toch? Let’s go!

Sushi handroll

Ingrediënten

  • 250 gr sushi rijst
  • 5 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 5 norivellen
  • 2 tl wasabipasta
  • 1 avocado
  • 6 cm komkommer
  • 5 krabsticks (surimi)
  • Sojasaus

Voorbereiding

Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng in een pannetje de rijstazijn, de suiker en het zout. Verwarm dit en roer totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Als de rijst klaar is met koken, doe de rijst dan in een ruime kom (geen aluminium!) en giet hier de dressing overheen. Schep dit voorzichtig door elkaar en laat helemaal afkoelen.

Snijd de komkommer in dunne reepjes en de avocado in plakjes. Haal het plastic van de surimi en snijd iedere krabstick in de lengte in 4 reepjes. Zet een kommetje met schoon water klaar (hier kun je je handen mee schoon maken als de rijst blijft plakken).

Bereiding

Knip de norivellen door de midden. Leg een nori vel schuin in je linker handpalm (zie foto hierboven). Pak met je andere hand een beetje sushirijst en vorm dit tot een balletje ter grote van een pingpongbal. Druk dit plat op het norivel in je handpalm.

Neem met je wijsvingen een (klein) beetje wasabi en veeg hiermee een schuine streep over de rijst, van je duim naar je pink. Leg hierop de vulling die jij lekker vindt, ik gebruikte per handroll 2 reepjes komkommer, 1 plakje avocado en 2 reepjes surimi. Let er op dat je niet teveel vulling gebruikt, anders wordt het erg lastig met rollen.

Nu ga je de sushi oprollen over de vulling heen, zoals op het filmpje hieronder. Pak hiervoor met je rechterhand de punt die het dichtst bij je pols ligt. Rol deze punt in 1 beweging over de vulling heen. Rol vervolgens door tot het einde van het nori vel. Gebruik een korrel rijst of een beetje water om je handroll te sluiten.

VoedingswaardenPer 100 gramPer handroll 
Calorieën10593kcal
Koolhydraten13,7412,23gram
Eiwitten4,323,84gram
Vetten4,764,24gram