Wortelen, ik heb er altijd een beetje een haat-liefde verhouding mee gehad. Vroeger kende ik ze uit zo’n blikje uit de supermarkt, van die zachte oranje hapjes. Niet echt mijn favoriete manier om ze te eten. Inmiddels eet ik ze vaak gewoon rauw, als snack, maar ook dit recept staat regelmatig op tafel. Zeker nu het seizoen er weer aankomt dat er wortels uit Nederland in de supermarkt liggen (ongeveer van mei tot november).

Dit bijgerecht combineert zowel lekker bij vlees als vis. Door de combinatie van honing, citroen en dille smaken deze oranje rakkers fris-zoet, wat de wortel alleen nog maar lekkerder maakt.

Geglaceerde wortelen

Ingrediënten

  • 600 gr bospeen
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 2 el honing
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 el citroensap
  • 100ml water
  • 1 el (verse) dille
  • Peper
  • Zout

Bereiding

Schrap de wortels schoon en snijd de ‘kroon’ er vanaf (je kunt eventueel een klein stukje laten zitten voor het mooie uiterlijk). Snijd de wortelen in de lengte doormidden. Pel en pers de knoflookteen.

Verwarm een grote koekenpan op laag vuur en voeg de olijfolie en de knoflook toe. Voeg de honing, bruine suiker en citroensap toe en roer alles goed door. Leg de wortelen in de pan, zo veel mogelijk verspreid. Voeg het water toe en doe een deksel op de pan. Schud de pan even goed heen en weer, zodat het honing-mengsel alle wortelen goed bedekt.

Laat dit op laag vuur 15 minuten stoven. Schud de pan af en toe.

Haal de deksel van de pan en controleer of de wortelen een beetje zacht zijn. Zo nee, laat ze dan nog iets langer stoven.

Voeg de dille toe en naar smaak een beetje peper en zout. Draai het vuur iets hoger en laat de wortelen nog ongeveer 5 minuten een beetje karamelliseren en de saus iets indikken.

Serveer direct. Eet smakelijk!

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën5298kcal
Koolhydraten7,9114,92gram
Eiwitten0,581,10gram
Vetten1,562,95gram