Het komt zelden voor dat ik een recept vind en daar zelf niks aan toevoeg of aanpas. Ik ben eigenlijk heel slecht in het volgen van recepten. Bij bakken is dat anders dan bij koken, omdat het vaak meer precies komt. De verhoudingen van de ingrediënten is essentieel voor het behalen van het gewenste resultaat. Zo probeerde ik ooit deze brownie, een recept dat ik in de Allerhande (sowieso één van mijn favoriete inspiratiebronnen!) had gevonden. Sinds ik dit één keer geprobeerd heb blijft het favoriet. Het is heel simpel om te maken en véél lekkerder dan een brownie uit zo’n bakmix.

Ook krijg ik nog steeds regelmatig de vraag of ik deze brownie voor anderen wil bakken. Nog een extra reden voor mij om het receptje hier te delen, dan kunnen ze het voortaan gewoon zelf bakken :-). En uiteraard kon ik het toch hier ook niet laten om een kleine toevoeging aan dit recept te doen. Naar mijn mening is de toevoeging van een klein beetje zeezout altijd goed bij het bakken van iets zoets. Zout zorgt er aan de ene kant voor dat de zoete smaak nog meer wordt versterkt, maar aan de andere kant zorgt het er ook voor dat het iets minder voelt als een aanslag op je kiezen.

Brownie met frambozen en witte chocolade

Ingrediënten

  • 250 gr roomboter
  • 250 gr pure chocolade
  • 6 eieren (m)
  • 1 vanille stokje
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr witte chocolade
  • 250 gr verse frambozen
  • Snuf grof zeezout

Bereiding

Vet een rechthoekige ovenschaal (34x23cm) in met wat boter. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Hak de pure chocolade in stukjes en voeg toe aan de gesmolten boter. Roer door totdat de chocolade helemaal is gesmolten.

Breek in een beslagkom de eieren. Snijd het vanillestokje in de lengte in tweeën en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het vanillemerg bij de eieren. Klop dit met een mixer in 3 minuten luchtig. Voeg de suiker in delen toe. Mix totdat de suiker volledig is opgenomen voordat je het volgende deel toevoegt. Roer de gesmolten chocolade door en schenk dit al roerend bij het beslag. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het beslag en spatel door elkaar tot het een geheel vormt.

Hak de witte chocolade in stukjes en voeg de helft hiervan en de helft van de frambozen toe aan het beslag. Schep dit goed door en giet het in de bakvorm. Verdeel de overige witte chocolade en frambozen over het beslag. Strooi een goede snuf grof zeezout over de brownie en zet deze voor 30 minuten in eht midden van de oven. Prik na 30 minuten met een satéprikker in de brownie, deze hoeft er niet helemaal schoon uit te komen, maar de brownie moet wel enigszins gestold zijn.

Laat de brownie in de ovenschaal 2 uur afkoelen. Snijd de brownie in stukken en… geniet!!