Rabarber: you hate it or you love it. Officieel is rabarber een groente, maar we eten het als een fruitsoort. Door de frisse, zure smaak laat rabarber zich heel goed combineren juist met wat zoetere smaken. Je kunt er zoveel kanten mee op, maar de bekendste manier om rabarber klaar te maken blijft toch wel in een compote. Deze compote kun je gebruiken om een lepel door je yoghurt of kwark te roeren. Maar, je kunt er ook verder mee aan de slag, door het bijvoorbeeld te gebruiken in een taart.

Zelf ben ik nog niet zo heel bekend met rabarber. Sinds we verhuisd zijn hebben wij rabarber in onze tuin! Ik heb deze dus voor het eerst zelf geoogst. Ik had verwacht dat de rabarber echt roze zou kleuren (zoals je deze altijd in de supermarkt ziet), maar in verschillende zoektochten op internet vond ik dat niet alle rabarber roze wordt. Na wat research heb ik eind mei besloten om de rabarber toch maar te oogsten, vooral omdat wordt aangeraden om deze niet meer na de langste dag van het jaar te oogsten. Enfin, deels groene en een klein beetje roze rabarber dus. Met rabarber uit de supermarkt zal de smaak van de compote wellicht ietsje minder zuur zijn šŸ™‚

Rabarber crumble taart

Ingrediƫnten

 • Voor de compote
  • 500 gr rabarber
  • 2 el water (of eventueel sinaasappelsap)
  • 75 gr suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 el honing
 • Voor de taart
  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 200 gr rabarber compote
  • 200 gr rabarber
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker

Bereiding

Was en snijd de rabarber voor de compote in stukjes en doe in een kookpan. Voeg het water, de suiker, kaneel en steranijs toe. Roer even goed door en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 10 minuten koken, totdat de rabarber uit elkaar begint te vallen.

Verwijder het kaneelstokje en de steranijs en voeg de honing toe. Roer nog even goed door. Hier is het heel belangrijk om te proeven: vind je het nog te zuur? Voeg dan nog wat extra suiker of honing toe. Schenk de compote in schone (eventueel gesteriliseerde) potten. Het steriliseren van jampotten leg ik uit in mijn recept voor deze bramenjam. Sluit goed af. Je kunt dit in de koelkast ongeveer een week bewaren. Heerlijk om een lepel door je yoghurt of kwark te roeren!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm in. Ik gebruikte een rechthoekige bakvorm, maar het kan ook met een ronde vorm. Haal het bladerdeeg uit de diepvries en laat ontdooien. Als het ontdooid is, maak dan de plakjes aan elkaar door ze iets te overlappen en goed aan te duwen. Leg het bladerdeeg als 1 plak in de bakvorm en zorg dat de randjes iets omhoog staan. Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg.

Verdeel de havermout over het bladerdeeg en doe hier vervolgens de compote op. Was de rabarber en snijd de onderste 2 cm van de stengel af. Snijd de rabarber in stukjes en verdeel deze over de compote.

Meng in een kom de bloem, boter en suiker tot kruimels. Als de kruimels teveel aan elkaar blijven plakken, voeg dan iets meer bloem toe. Verdeel de kruimels over je taart en bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar. Laat de taart minstens een half uur afkoelen in de vorm, voordat je de vorm verwijdert.

Mocht je dit als nagerecht willen serveren, dan is het heel lekker met simpelweg een bol vanille ijs erbij. Enjoy! X.