La bella Italia.. wat houd ik ervan. Italianen zijn toch wel echt de kampioenen van de pure smaken, eenvoudige technieken, gebruik van lokale producten en het koken met de seizoenen mee. Dit alles maakt de Italiaanse keuken tot mijn favoriet. Eén van de meest bekende gerechten uit Italië is denk ik de salade Caprese. Ontzettend puur en bij velen favoriet. Dit recept is een variatie op dit alom geliefde gerecht.

Door de tomaatjes eerst te roosteren komt de smaak nog beter naar voren. Ze worden er iets zoeter van, wat weer super goed combineert bij de volle smaak van de olijfolie en het frisse accent van de balsamico. Gebruik voor dit recept dan ook een écht goede olijfolie en balsamico, het verschil ga je zeker proeven.

Ga jij dit binnenkort ook maken? Laat het me dan weten, vind ik heel leuk!

Caprese salade met geroosterde tomaat

Ingrediënten

  • 600 gr cherrytomaatjes (evt. mix van gele en rode)
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 teen knoflook
  • peper
  • zout
  • 1 el gedroogde basilicum
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 100 gr verse spinazie
  • verse basilicum

Bereiding

Was de tomaatjes en dep ze goed droog. Snijd een deel van de tomaatjes doormidden of in kwarten en houd er ook een paar heel. De afwisseling zorgt ervoor dat de hele tomaatjes nog lekker ‘ploffen’ als je ze in je mond stopt.

Pel en pers de knoflookteen. Verwarm een pan op middelhoog vuur en doe hierin een flinke scheut goede olijfolie. Voeg de tomaatjes toe met de knoflook, peper, zout en gedroogde basilicum. Schud de pan af en toe goed. Voeg na ongeveer 5 minuten een scheut balsamicoazijn toe en schud de pan weer goed zodat het goed door de tomaatjes wordt verdeeld.

Scheur ondertussen de mozzarella in stukjes. Doe de spinazie in een ondiepe schaal. Haal na ongeveer 10 minuten bakken de tomaatjes uit de pan en doe verdeel ze over de spinazie. Verdeel hier de mozzarella over, door de warmte van de tomaatjes zal deze nog lekker een beetje smelten. Maak af met de verse basilicum en nog een klein beetje zwarte peper. Buon appetito!