Van onze families hebben wij een wel heel bijzonder cadeau gekregen voor ons nieuwe huis: een The Bastard barbecue! Say what?! Ja echt, te gek voor woorden natuurlijk! Maar wat zijn we hier ontzettend blij mee. Hij staat dan ook regelmatig aan, zeker met deze temperaturen, en we beginnen the bastard inmiddels een beetje te leren kennen. We vinden het dan ook leuk om hier af en toe iets bijzonders op klaar te maken. Hiervoor hebben we het boek Smokey Goodness van barbecuemaster Jord Althuizen gekocht. Van het bladeren door dit boek alleen al krijg je honger. We hebben de pulled pork een tijdje geleden gemaakt, en dit is echt een absolute aanrader! Heel erg smaakvol en sappig vlees, we gingen er helemaal van glunderen.

Ik deel hieronder het recept uit Smokey Goodness met je, maar in dit boek staan natuurlijk nog veel meer lekkere recepten. We gaan snel nog een ander recept uitproberen. Overigens aten wij de pulled pork op een broodje met cole slaw erbij, yummmm.

In het boek staat het recept om je eigen kruidenmix te bereiden, maar je kunt eventueel ook kiezen voor een kant-en-klare kruidenmix. Zorg wel dat het o.a. (gerookte) paprikapoeder, knoflookgranulaat, uienpoeder, chilipoeder en venkelgranulaat bevat voor een lekkere combinatie met het varkensvlees.

In het boek wordt veel meer uitleg gegeven, bijvoorbeeld ook wat voor stuk varkensvlees je het beste kunt gebruik. Aangeraden wordt een Boston Butt, maar omdat wij die niet konden krijgen hebben we voor procureur gekozen. Afhankelijk van je gekozen stuk vlees kan de bereidingstijd verschillen.

Pulled pork uit Smokey Goodness

Ingrediënten

  • 2,5 kg varkensprocureur van goede kwaliteit
  • 4 el Amerikaanse mosterd
  • 50 gr Piggy Mix BBQ-kruiden (of een andere kruidenmix)
  • 100ml appelsap
  • 100ml appelciderazijn
  • 100ml whiskey

Ook nodig

  • Kamado barbecue
  • Plate setter
  • Vleesthermometer
  • Rookhoutsnippers (liefst van appelhout). Week deze van te voren een uur in een laagje water en verdeel ze over de hete kolen.

Bereiding

Meng het appelsap, het appelciderazijn en de whiskey door elkaar tot een Smokey Pig Spray en schenk in een (schone) plantenspuit.

Wrijf het varkensvlees in met de mosterd. Houd 3 eetlepels Piggy Mix BBQ-kruiden apart en verdeel rest gelijkmatig over het vlees.

Bereid ondertussen de BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 à 115 graden Celsius. Leg het varkensvlees op de barbecue, zorg dat deze indirect gegrild wordt (wij hebben bijvoorbeeld een platesetter gebruikt).

Spray de varkensprocureur na 1 uur om het uur in met Smokey’s Pig Spray om het kruidenmengsel op de buitenzijde te laten karamelliseren en uitdroging te voorkomen. Houd de temperatuur van de BBQ goed in de gaten en vul indien nodig bij met houtskool en/of briketten.

Rol het varkensvlees na circa 5 uur (of eerder als hij al een mooie, diepe mahoniekleur heeft) in aluminuimfolie en leg het terug op de BBQ voor nog eens 2 uur traag garen. Gebruik een kerntemperatuurthermometer om de temperatuur te controleren, deze moet 87 graden zijn. Bij een lagere temperatuur valt hij niet goed genoeg uit elkaar om te kunnen pullen.

Als de 87 graden bereikt is laat het varkensvlees dan een kwartier rusten op een warme plek. Haal hem uit de aluminiumfolie en trek het vlees met twee vorken los in dunne draadjes. Voeg na het pullen nog 3 eetlepels Piggy Mix BBQ-kruiden toe en meng goed.

De pulled pork is nu klaar voor verwerking in je favoriete gerecht of om direct op te eten. Meng de pulled pork met een BBQ-saus naar keuze voor het lekkerste resultaat.