Risotto valt wat mij betreft onder de noemer ultiem comfort food. Eigenlijk heb ik hier in de winter altijd nog meer zin in omdat het gewoon hartverwarmd is, maar zomerse smaken zijn er natuurlijk ook goed mee te combineren. En wat is er nou zomerser dan de combinatie van tomaten en basilicum?

Tomatenrisotto

Ingrediënten

 • 500 gr trostomaatjes
 • Olijfolie
 • Peper
 • Zout
 • 400 ml groentebouillon
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 el tomatenpuree
 • 300 gr risottorijst
 • Scheutje witte wijn
 • 400 gr tomatenblokjes
 • 1 el ketjap manis
 • 1 el Italiaanse kruiden
 • Balsamicostroop
 • Parmezaanse kaas
 • Verse basilicum

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de trostomaatjes met een klein scheutje olijfolie, peper en zout en rooster ze 25 tot 30 minuten in de oven.

Breng de groentebouillon aan de kook en zorg dat je deze warm houdt.

Snipper de ui en pers de knoflook. Doe een flinke scheut olijfolie in een pan en voeg hier de ui en knoflook aan toe. Fruit dit op laag vuur zachtjes aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit ongeveer 2 minuten.

Zet het vuur iets hoger en voeg de rijst toe. Blijf goed roeren en bak de rijst ongeveer 2 minuten. De rijstkorrel moet er nu een beetje glazig uitzien met een wit puntje in het midden. Voeg de wijn toe en zorg dat dit helemaal verdampt. Voeg de tomatenblokjes, de ketjap en de Italiaanse kruiden toe en roer het geheel goed door. Zet het vuur weer iets lager.

Draai het vuur weer wat lager en voeg een soeplepel groentebouillon toe. Blijf roeren totdat dit helemaal is opgenomen. Voeg dan een nieuwe lepel toe, en laat ook deze al roerend helemaal opnemen in de rijst. Blijf dit herhalen totdat de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt omdat de rijst al genoeg vocht heeft opgenomen. Ook kun je, als je het te zout vindt worden, een lepel van de bouillon vervangen door een lepel water.

Proef tijdens het koken goed wanneer de risotto de juiste garing heeft. Deze mag nog een klein beetje een bite houden, oftewel ‘al dente’ zijn. Zet dan het vuur uit en verdeel over 4 borden. Doe bij ieder bord een trosje tomaten erbij. Verdeel een beetje van de balsamicostroop over de risotto, strooi er wat parmezaanse kaas overheen en maak af met de verse basilicum.

Buon appetito!