Houd jij ook zo van asperges? Wat mij betreft wordt dit terecht ook wel het witte goud genoemd. Ja, het is een prijzige groente, maar ook wel zo ontzettend lekker! Omdat ze er niet zo lang zijn eet ik het zodra ze er zijn zo vaak mogelijk. Gelukkig kun je er veel kanten mee op. Maar klassiek blijft toch wel mijn favoriet denk ik.

Wist je dat het deze week de week zonder afval is? Een mooi moment om je bewust te worden van hoeveel afval we eigenlijk weggooien in ons dagelijks leven. In de keuken probeer ik hier zoveel mogelijk op te letten. Wist je dat we per persoon gemiddeld 33kg eten per jaar weggooien (bron = milieucentraal)? Ik ben hier wel van geschrokken! Nu heb ik vandaag niet per se een tip voor je om het afval te verminderen, maar ik heb wel een tip wat je met de aspergeschillen nog extra kunt doen om het maximale uit deze mooie groente te halen! Want de schillen weggooien zonder dat je ze gebruikt is zonde toch? Ik geef je daarom een extra recept voor een super simpele aspergesoep.

Klassieke Hollandse asperges met ham en ei

Ingrediënten

 • 500 gr Hollandse witte asperges
 • 2 eieren
 • 200 gr beenham reepjes
 • 30 gr roomboter
 • 1 el verse of gedroogde peterselie
 • Lekker met gestoomde krieltjes of aardappeltjes uit de oven

Bereiding

Schil de asperges met een dunschiller en snijd de onderste 2cm van de asperges af. Kook de asperges bij voorkeur in een aspergepan, zorg dat het water dan net onder de kopjes blijft. Heb je geen aspergepan? Ook geen probleem, dan worden de kopjes alleen iets zachter. Doe de asperges samen met de schillen en de onderste harde stukjes in een pan water. Kook de asperges in 10 minuten gaar. Zet het vuur uit en laat nog 5-10 minuten (afhankelijk van de dikte) met de deksel op de pan staan. Haal de asperges uit de pan maar gooi het water niet weg. Lees hieronder verder bij het recept van de soep wat je er nog mee kunt doen.

Kook ondertussen de eieren in 8 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water en pel ze. Snijd de eieren in kleine stukjes. Snijd de beenham ook in kleine reepjes. Smelt de roomboter in een pannetje en voeg naar smaak een snufje zout toe. Meng de gesmolten boter met het ei, beenham en de peterselie.

Leg de asperges op de borden en verdeel hier het ei-beenham mengsel overheen. Strooi er nog wat extra peterselie en een klein beetje peper overheen. Lekker met gestoomde of gebakken aardappeltjes.

Aspergesoep

Ingrediënten

 • Schillen van 500gr asperges
 • 1 liter water
 • 1 blokje groentebouillon
 • 30 gr roomboter
 • 30 gr bloem

Bereiding

Zie paragraaf 1 van het recept hierboven. Giet het water af totdat je ongeveer 1 liter water over houdt in de pan. Voeg een bouillonblokje toe en laat de soep (met de schillen erin) nog een half uur zachtjes koken.

Om de soep af te maken: zet na een half uur koken het vuur uit. Giet het water af maar vang dit op in een kom. De schillen en harde stukjes heb je nu niet meer nodig. Zet dezelfde pan terug op middelhoog vuur (zonder bouillon) en smelt hierin de roomboter. Voeg de bloem toe en bak dit minstens 2 minuten, blijf goed roeren. Voeg een klein beetje bouillon toe en mix dit met een garde tot je een glad mengsel hebt. Zorg dat er geen klontjes overblijven. Voeg de rest van de bouillon toe en roer goed door. Laat nog 5 minuten koken en zet het vuur dan uit. geniet van een kopje soep, of bewaar het tot de volgende dag. Je kunt hier ook nog een heerlijke maaltijd van maken door er wat reepjes hardgekookt ei en beenham bij te serveren. En heb je nog asperges over? Snijd ze in stukjes van ongeveer 1 cm en doe ze in de soep.

Top af met verse peterselie en enjoy!