Nou jongens, ik heb me toch een caloriebom voor jullie vandaag. Dit gerecht is voor mij echt een guilty pleasure. En zeg nou zelf: met alleen maar gezonde gerechten is er ook geen balans toch? Af en toe mag je jezelf echt wel verwennen. Met dit koudere weer begin ik stiekem al te verlangen naar de wintersport maaltijden. En tsja, als we niet op vakantie kunnen, dan halen we het wintersportgevoel maar gewoon in huis.

Deze ovenschotel heeft als basis een kaas genaamd Reblochon. Dit rood-schimmel kaasje draagt een keurmerk wat ervoor zorgt dat het alleen gemaakt mag worden in de Franse Haute-Savoie, een regio in het Alpengebied tegen Zwitserland aan. Deze ovenschotel werd daar vroeger dan ook gegeten door de boeren na een dag lang hard gewerkt te hebben in de bergen. Tsja, ik kan me best voorstellen dat ze na zo’n werkdag zin hadden in deze stevige maaltijd…

Tartiflette

Ingrediënten

  • 1kg vastkokende aardappels
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 150 ml droge witte wijn
  • 250 gr spekjes
  • 200 gr crème fraiche
  • 1 Reblochon kaas (400gr)
  • Peper
  • Zout
  • Verse peterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de aardappels en snijd ze doormidden. Kook ze in ruim water met een beetje zout in 15 minuten voor. Giet af en laat ze iets afkoelen, snijd ze dan in plakjes van ongeveer 1cm dik.

Snijd de ui in halve ringen en pers de knoflooktenen. Bak de spekjes in een pan, als er wat vet uit de spekjes vrij komt voeg dan de ui en knoflook toe. Bak totdat de ui glazig wordt. Voeg de wijn toe en laat op hoog vuur verdampen. Voeg de crème fraiche toe en laat de saus in ongeveer 2-3 minuten een beetje inkoken. Draai het vuur uit en breng op smaak met flink wat verse peterselie en een beetje versgemalen peper.

Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over een ovenschaal. Verdeel de helft van de saus hier overheen. Herhaal dit met nog een laag aardappelschijfjes en nog een laag saus.

Snijd de Reblochon overdwars door midden en plaats deze met de korst naar boven op de ovenschotel. Plaats de ovenschaal voor 30 minuten in de oven. Strooi er voor het serveren nog een beetje verse peterselie overheen.

Dit is een vrij machtig gerecht. Serveer er daarom een lekker frisse, groene salade bij. Geniet van deze caloriebom! Morgen weer tijd voor een gezondere maaltijd.

 VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën111642kcal
Koolhydraten8,5849,44gram
Suikers0,704,05gram
Eiwitten3,6220,84gram
Vetten6,4237,0gram