Het is herfst en ik word er blij van. De bladeren krijgen de felste kleuren voordat ze langzaam van de bomen beginnen te vallen, totdat ze allemaal ineens op de grond liggen. In huis maken we het gezelliger met zoveel mogelijk kaarsjes. Wat mij betreft is nu echt weer het seizoen aangebroken om lekker veel te bakken. De geuren van kaneel en speculaas in huis maken het voor mij helemaal af.

Deze cakejes brengen dit herfstgevoel optimaal over. Er gaat pompoen in en lekker veel speculaaskruiden, waardoor deze cake erg kruidig smaakt en het hele huis lekker ruikt. Onderaan dit recept staat ook nog een tip voor als je lekker samen met de kids wil bakken. Duik jij ook de keuken in vandaag?

Pumpkin spice cake bars

Pumpkin spice cake bars

Ingrediënten

 • 1/4 verse (bio) pompoen (ongeveer 80 gram)
 • 1 citroen
 • 100 gr ruwe rietsuiker
 • 100 gr roomboter (ongezouten)
 • 125 gr zelfrijzend bakmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 3 eieren (ik gebruik maat M)
 • 25 ml verse slagroom
 • 1 el koek- en speculaaskruiden
 • 2 el kaneel
 • 100 gr mascarpone

Bereiding

Haal de boter uit de koelkast en laat zacht worden. Was de pompoen (een oranje bio pompoen kun je met schil en al eten) en snijd door de midden. Verwijder met een lepel de pitten en de draderige binnenkant. Snijd de pompoen in blokjes en kook in ruim water 10 minuten. Giet het water af en pureer de pompoen tot een gladde massa. Doe de puree op een bord en laat afkoelen.

Voor dit recept heb je slechts een kwart van de pompoen nodig, van het overige deel kun je bijvoorbeeld deze pompoensoep maken (gebruik dan 3/4 van de hoeveelheden van dit recept).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal (ik gebruikte een schaal van 23x30cm) in met wat boter. Was de citroen en rasp de gele schil hiervan.

Doe de roomboter met de rietsuiker in een grote kom en klop in ongeveer 5 minuten tot een luchtige massa. Klop de eieren één voor één door het beslag, voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Spatel vervolgens het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, de speculaaskruiden en 1 el kaneel door het beslag. Meng de helft van de citroenrasp, de afgekoelde pompoenpuree en de slagroom door het beslag en zorg dat alles een mooi geheel vormt.

Doe het beslag in de cakevorm en bak in ongeveer 40 minuten gaar in het midden van de oven. Controleer na 40 minuten of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, als deze er helemaal schoon en droog uitkomt is de cake gaar. Bak de cake anders nog 5 à 10 minuten langer en test opnieuw of de cake gaar is. Laat de cake afkoelen in de schaal.

Meng de mascarpone met de overige citroenrasp en kaneel. Als de cake is afgekoeld kun je deze uit de vorm halen. Smeer de bovenkant in met het mascarpone mengsel en snijd vervolgens in rechthoekige bars.

Alternatief: cupcakes

Dit recept is ook leuk om samen met kinderen te maken. Bereid het beslag zoals hierboven beschreven, maar in plaats van een cakevorm verdeel je het beslag over 12 cupcakevormpjes. Bak ze in ongeveer 25 minuten gaar, controleer weer met behulp van een satéprikker of ze gaar zijn. Als ze afgekoeld zijn kun je de kids de cupcakes eventueel zelf nog laten versieren.

Pumpkin spice cupcakes

Welke vorm heeft jouw voorkeur? Veel plezier met bakken (en opeten!). Fijne zondag, X.

VoedingswaardenPer 100 gramPer cakeje 
Calorieën345210kcal
Koolhydraten32,3019,70gram
Eiwitten23,1614,13gram
Vetten20,8612,72gram