Hallo lieve mensen! Vandaag even geen nieuw receptje, maar wat achtergrond informatie over de recepten die ik deel. En dan vooral de manier waarop ik ze deel. Is het je al opgevallen dat ik bij al mijn recepten voedingswaarden deel? Heb je je afgevraagd waarom dit er staat? Ik heb ervoor gekozen dit te vermelden, omdat gezond een relatief begrip is als het op voeding aankomt.

Iedereen die met voeding bezig is, doet dat voor een eigen doel. De één wil zijn calorie-inname beperken om gewicht te kunnen verliezen, de ander wil een hoge inname van eiwitten om spierweefsel te kunnen opbouwen. Beide doelen zorgen ervoor dat een andere keuze in voeding gemaakt wordt, terwijl beide opties onder de noemer ‘gezond’ kunnen vallen.

Ik kan niet voor jou bepalen wat in jouw voedingspatroon past. Wat ik wel kan doen, is jou de handvatten geven om op basis van feitelijke informatie de juiste keuze voor jezelf te kunnen maken. Als je hier iets meer van begrijpt dan zul je zien dat je zelf kan sturen wat voeding voor effect op jouw lichaam gaat hebben.

Schaamteloze mirrorselfie omdat ik zo trots ben!

Wil je afvallen? Beperk dan je energie-inname. Een dieet is hiervoor niet nodig, maar inzicht in de macronutriënten gaat je hier zeker bij helpen.

Wat zijn macronutriënten?

Bij ieder van mijn recepten deel ik informatie over de macronutriënten, of macro’s. Dit zijn voedingsstoffen die het lichaam in grote mate nodig heeft. Alle drie de macronutriënten leveren ons lichaam energie, in voedingswaarden ook wel uitgedrukt in calorieën. Zo leveren 1 gram koolhydraten of 1 gram eiwitten gemiddeld 4 kcal, en 1 gram vet levert gemiddeld 9 kcal aan energie.  Maar de drie macro’s hebben ook ieder een eigen doel: koolhydraten leveren snelle energie en helpen ons te concentreren; vet helpt bij het opnemen van bepaalde vitamines en eiwitten zorgen voor spieronderhoud. Alle drie spelen dus een belangrijke rol in onze voeding.

De bron waar ik de voedingswaarden van mijn recepten mee bereken is de NEVO tabel van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit is het NEderlands VOedingsstoffenbestand en deze gegevens zijn vrij toegankelijk.

“Bepaal met deze handvatten zelf of een recept in jouw voedingspatroon past”

Het bijhouden van de macro’s in mijn voeding heeft mij geholpen met afvallen. Ten eerste begrijp ik beter wat verschillende voedingsstoffen met mijn lichaam doen. Ten tweede, als je dit een periode iedere dag bijhoudt kun je de juiste balans zoeken die voor jou werkt. Ik heb dit niet alleen gedaan, maar heb hier hulp bij gehad. Ik hoop dit nu aan anderen te kunnen doorgeven. Dus mocht je hier meer over willen weten, stuur me dan vooral een berichtje!

Finding a balance that works for you is key

Eten is in de eerste plaats genieten. Dat is het uitgangspunt van mijn blog en ik probeer dit na te streven met alle recepten die ik met je deel. Voor mij persoonlijk is dit nogal een zoektocht geweest, omdat ik niet goed begreep waar ik rekening mee moest houden waardoor ik veel van één en weinig van een andere voedingsstof binnen kreeg. Mijn voeding was dus niet goed in balans, wat er in mijn geval in resulteerde dat ik bleef aankomen.

Door de voedingswaarden bij mijn recepten te vermelden hoop ik dat je kunt inschatten of een recept op een bepaald moment binnen jouw voedingspatroon past. Door de juiste balans voor jou te zoeken, kun je zelf bepalen welke richting jij op gaat. Afvallen is mogelijk door te begrijpen wat je dagelijks eet, een dieet volgen is niet nodig. Zou je hier nog meer over willen weten? Ga je deze informatie gebruiken? Laat het me weten via de comments!