Afgelopen week had ik een workshop foodstyling. Niet alleen was dit ontzéttend leuk om te doen, ik heb ook veel praktische tips gekregen en mocht meteen zelf aan de slag. Mijn fotografie en styling skills kunnen nog wel wat werk gebruiken en ik vind het heel leuk om hier meer mee bezig te zijn. De opdracht voor deze workshop was dat we aan de slag gingen met een salade. Nou had ik al een tijdje een recept klaarstaan dat ik met jullie wilde delen, een mooi kans dus!

Deze witlofsalade is lekker licht en fris en zit vol met producten die nu in het seizoen zijn. Ik kook zelf graag met de seizoenen mee, en in december hebben we onder andere witlof, sinaasappel en walnoten. Deze ingrediënten vormen ook nog eens een heerlijke combinatie, dus ik ging ermee aan de slag. Deze salade is niet alleen lekker om nu op te eten, maar is ook zeer geschikt als voor- of bijgerecht bij het kerstdiner. Onderaan deel ik nog een serveertip hoe je het met een simpele twist als amuse kan maken.

Witlofsalade met sinaasappel

Ingrediënten

 • 2 stronken witlof
 • 1 sinaasappel
 • 100 gr ricotta
 • 1 handje walnoten
 • 30 gr granaatappelpitjes
 • 8 blaadjes munt
 • Peper
 • Zout
 • 1 el mosterd
 • 1 el honing
 • 4 el olijfolie

Bereiding

Haal de buitenste bladeren van de witlof, deze kun je gebruiken om de salade mooi in te serveren (zie tip hieronder!). Verwijder de bittere kern van de witlof en snijd de witlof in stukjes. Snijd de sinaasappel in partjes, zorg dat je al het wit eraf snijd (hier zit een bittere smaak aan). Roer de ricotta tot een luchtig mengsel met een beetje peper en zout naar smaak.

Meng de mosterd, honing en olijfolie totdat het een mooie homogene dressing vormt. Voeg naar smaak wat peper toe.

Meng de witlof met een beetje honing-mosterddressing en leg dit op een bord. Verdeel hierover de sinaasappelpartjes, de walnoten en de granaatappelpitjes. Doe een paar theelepels van de ricotta op de salade. Scheur er tot slot een paar blaadjes munt overheen, dit is niet alleen heel mooi voor de kleur maar haalt ook goed de zoete smaak van de sinaasappel naar boven.

Serveertip: je kunt de salade ook als amuse serveren.
Hiervoor leg je een beetje salade in een witlofblad.
VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën123162kcal
Koolhydraten6,608,71gram
Eiwitten3,03,96gram
Vetten8,4011,09gram