Ben je nog op zoek naar een dessert voor het kerstdiner? Wat dacht je van deze feestelijke meringuekrans? Meringues zijn op steeds meer plekken te koop, maar zelf maken is gelukkig ook niet moeilijk en nóg veel lekkerder. Ik maakte deze meringues met citroen zodat ze niet alleen mierzoet zijn, maar ook nog een frisse toon hebben. Hierdoor kun je ze blijven eten…
Heb je dit jaar weinig zin om je uit te sloven in de keuken? Je kunt de meringues ook eenvoudig serveren als hapje voor bij de koffie.

Frisse citroenmeringue krans
Ingrediënten meringue
- 1 citroen
- 5 eieren
- 150 gr kristalsuiker
- 150 gr poedersuiker
- 1 el maizena
Toppings (naar keuze, maar bijvoorbeeld):
- Frambozen
- Bramen
- Muntblaadjes
- Slagroom
- Lemon curd
- Chocolaatjes naar keuze (maar iets kerstigs maakt het extra leuk)
Of (toppings – voorbeeld 2):
- Frambozen
- Pistachenoten
- Pure chocolade
Bereiding
Verwarm de oven voor op 80 graden. Rasp de citroen, snijd deze vervolgens door de midden en pers het sap uit. Was en droog een mengkom goed af zodat deze vetvrij is. Splits de eieren, zorg dat er bij de eiwitten geen eigeel komt! Voeg aan het eiwit 1 el citroensap en de citroenrasp toe. Mix dit met een mixer op de hoogste stand. Voeg in drie delen de kristalsuiker toe, voeg het volgende deel pas toe als de suiker goed is opgenomen in de eiwitten. Mix de eiwitten tot stijve pieken (check dit door de kom ondersteboven te houden, de eiwitten zijn stijf als ze op hun plek in de kom blijven zitten). Zeef de poedersuiker en maizena boven de eiwitten en spatel dit voorzichtig door elkaar.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak met behulp van 2 eetlepels kleine bergjes meringue op de bakplaat van ongeveer 3cm doorsnede. Je kunt de meringuemix ook in een spuitzak doen en deze in een mooi figuurtje spuiten.
Bak de meringues 2,5 uur in het midden van de oven. Doe na het bakken de oven op een kier (steek een pollepel tussen de deur) en laat de meringues minimaal een half uur in de oven afkoelen.
Leg de meringues in een cirkel op een bord. Versier de krans met smaken naar jouw wens. Op de foto heb ik ze versierd met toefjes witte chocolademousse en lemon curd, chocolaatjes, vers fruit, munt en kleine blokjes fudge. Je kunt de meringues ook gewoon op een bord schikken met wat verse frambozen en pistachenootjes. Rasp er nog wat pure chocolade overheen en voilà:

Je kunt de meringues in een afgesloten bakje zeker een week bewaren.
Voedingswaarden | Per 100 gram* | Per portie | |
Calorieën | n.v.t. | 336 | kcal |
Koolhydraten | n.v.t. | 53,6 | gram |
Eiwitten | n.v.t. | 4 | gram |
Vetten | n.v.t. | 11,2 | gram |
Wat ‘n leuk idee om Meringues zelf te maken! Zo te lezen niet eens zo moeilijk! Ziet er ook opgemaakt met lekkere vruchten, chocolade en versiering enz. heerlijk uit!
LikeGeliked door 1 persoon
Nee het is inderdaad niet moeilijk, de oven doet het meeste werk. En wel een heel leuk en lekker resultaat!
LikeLike