Ben je nog op zoek naar een dessert voor het kerstdiner? Wat dacht je van deze feestelijke meringuekrans? Meringues zijn op steeds meer plekken te koop, maar zelf maken is gelukkig ook niet moeilijk en nóg veel lekkerder. Ik maakte deze meringues met citroen zodat ze niet alleen mierzoet zijn, maar ook nog een frisse toon hebben. Hierdoor kun je ze blijven eten…

Heb je dit jaar weinig zin om je uit te sloven in de keuken? Je kunt de meringues ook eenvoudig serveren als hapje voor bij de koffie.

Frisse citroenmeringue krans

Ingrediënten meringue

 • 1 citroen
 • 5 eieren
 • 150 gr kristalsuiker
 • 150 gr poedersuiker
 • 1 el maizena

Toppings (naar keuze, maar bijvoorbeeld):

 • Frambozen
 • Bramen
 • Muntblaadjes
 • Slagroom
 • Lemon curd
 • Chocolaatjes naar keuze (maar iets kerstigs maakt het extra leuk)

Of (toppings – voorbeeld 2):

 • Frambozen
 • Pistachenoten
 • Pure chocolade

Bereiding

Verwarm de oven voor op 80 graden. Rasp de citroen, snijd deze vervolgens door de midden en pers het sap uit. Was en droog een mengkom goed af zodat deze vetvrij is. Splits de eieren, zorg dat er bij de eiwitten geen eigeel komt! Voeg aan het eiwit 1 el citroensap en de citroenrasp toe. Mix dit met een mixer op de hoogste stand. Voeg in drie delen de kristalsuiker toe, voeg het volgende deel pas toe als de suiker goed is opgenomen in de eiwitten. Mix de eiwitten tot stijve pieken (check dit door de kom ondersteboven te houden, de eiwitten zijn stijf als ze op hun plek in de kom blijven zitten). Zeef de poedersuiker en maizena boven de eiwitten en spatel dit voorzichtig door elkaar.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak met behulp van 2 eetlepels kleine bergjes meringue op de bakplaat van ongeveer 3cm doorsnede. Je kunt de meringuemix ook in een spuitzak doen en deze in een mooi figuurtje spuiten.

Bak de meringues 2,5 uur in het midden van de oven. Doe na het bakken de oven op een kier (steek een pollepel tussen de deur) en laat de meringues minimaal een half uur in de oven afkoelen.

Leg de meringues in een cirkel op een bord. Versier de krans met smaken naar jouw wens. Op de foto heb ik ze versierd met toefjes witte chocolademousse en lemon curd, chocolaatjes, vers fruit, munt en kleine blokjes fudge. Je kunt de meringues ook gewoon op een bord schikken met wat verse frambozen en pistachenootjes. Rasp er nog wat pure chocolade overheen en voilà:

Citroenmeringues met frambozen, pistache en pure chocolade

Je kunt de meringues in een afgesloten bakje zeker een week bewaren.

VoedingswaardenPer 100 gram*Per portie 
Calorieënn.v.t.336kcal
Koolhydratenn.v.t.53,6gram
Eiwittenn.v.t.4gram
Vettenn.v.t.11,2gram
*voor dit recept niet van toepassing, meringue weegt zeer weinig