Ondanks dat ik bakken erg leuk vind, ben ik niet echt een toetjes-persoon. Er zijn mensen die als ze uit eten gaan (wie kan zich dit nog herinneren?) als eerste naar de dessertkaart kijken, en zich daar dan de hele avond op verheugen. Zelf bestel ik eigenlijk bijna nooit een dessert, behalve… als er chocolade fondant op de kaart staat. Daar kan ik namelijk echt nooit omheen! Nu we al een tijd niet meer uit eten kunnen was dit wel echt hét dessert dat ik begon te missen. Toen ik het daarom zelf ging proberen te maken, kwam ik erachter dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is! Timing is belangrijk, maar als je het goed in de gaten houdt kan het met dit recept eigenlijk niet mislukken.

Dus heb je een dag dat je niet per se op de calorieën wil letten maar lekker uitgebreid wil genieten, dan raad ik je aan om deze fondant zelf te maken. Want dat moment als je de fondant open snijdt, en de vloeibare chocolade komt er langzaam uitgelopen… dat moment is puur geluk.

Chocolade fondant

Ingrediënten

  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram boter (plus extra om in te vetten)
  • 50 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 2 hele eieren
  • 2 eidooiers
  • 2 el cacaopoeder

Overige benodigdheden

  • Spuitzak
  • 4 ramekins / schaaltjes om in te bakken

Bereiding

Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie. Roer goed door, zorg dat het een egaal mengsel vormt.

Doe de 2 hele eieren en de 2 eidooiers in een kom. Voeg de suiker toe en klop dit goed luchtig. Zeef de bloem boven de kom en mix goed door elkaar. Voeg de gesmolten chocolade toe en mix nog ongeveer 1 minuut totdat het een egaal beslag vormt. Doe dit beslag in een spuitzak en laat dit minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Het bakken van de fondants gaat heel snel. Je eet ze warm uit de oven, dus doe deze laatste stappen pas als je ze bijna wil gaan serveren.

Verwarm de oven voor op 210 graden. Vet de ramekins in met een beetje boter, smeer dit ook goed langs de randen omhoog. Doe twee eetlepels cacao in één van de ramekins. Schud dit rond zodat de binnenkant helemaal bedekt is met een dun laagje cacao. Giet de overige cacao over in de volgende ramekin en herhaal dit voor alle vier de vormpjes, zodat ze allemaal voorzien zijn van een dun laagje cacao. Gooi de overtollige cacao weg. Dit laagje zorgt ervoor dat de fondants straks makkelijk uit de vorm komen.

Verdeel met de spuitzak het chocolademengsel over de vier vormpjes. Plaats de vormpjes op een bakplaat in het midden van de oven. Bak ze in ongeveer 8 minuten gaar. Kijk na 8 minuten in de oven, als de bovenkant nog een klein beetje nat is dan kun je ze nog 1 tot 2 minuten langer bakken. De fondants zijn klaar als de bovenkant net helemaal droog is.

Zet een bordje op een ramekin en draai dit om. Serveer de fondant direct, ook lekker met een bolletje vanille ijs!

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën454577kcal
Koolhydraten31,6440,18gram
Eiwitten7,279,23gram
Vetten32,4441,20gram