Soms heb ik iets in mijn hoofd zitten dat ik graag wil maken. Ik heb dan niet per se een recept, maar meer een idee van wat ik ongeveer wil dat het resultaat wordt. Dat had ik bij dit recept ook. Alleen, toen ik het ging maken werd het resultaat totaal iets anders dan ik eigenlijk in mijn hoofd had. Shit happens, zou je bijna denken. Maar in dit geval was het eigenlijk totaal niet erg, want dit resultaat is misschien nog wel lekkerder! Althans, dat vind ik dan. Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat jij van dit recept vindt!

Deze soep is vrij stevig door de zoete aardappel als basis te nemen. Zoete aardappel, zeker in combinatie met wortel, leent zich er echter uitstekend voor om soep van te maken. Je krijgt er een mooie structuur van en een lekkere, licht-zoete smaak. Door de toevoeging van rode currypasta krijgt deze soep daarnaast ook nog iets pittigs en een echt Oosters accent. Een voedzame, vegetarische maaltijd. Als je het ei en de vissaus achterwege laat ook nog eens vegan.

Ben jij al nieuwsgierig geworden? Laat het me weten als je dit gaat maken! Stuur me een foto via Facebook of Instagram en tag me via @kijkjeinmijnkeuken.

Oosterse zoete aardappel soep

Ingrediënten

 • 300 gr zoete aardappel
 • 200 gr wortel
 • 2 rode uien
 • 2 tenen knoflook
 • 1 rode peper
 • 1 el olijfolie
 • 3 el rode curry pasta (ik gebruikte die van Koh Thai)
 • 1 blokje groentebouillon
 • 1 liter water
 • 2 el sojasaus (kikkoman)
 • 1 el vissaus
 • 1 el ketjap
 • 1 el limoensap
 • 270 gr udon noodles
 • 4 eieren
 • 100 gr taugé
 • 20 gr koriander

Bereiding

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Was de wortelen en snijd in stukjes. Snijd de rode ui grof en pers de knoflooktenen. Snijd de rode peper in ringetjes.

Doe een scheutje olijfolie in een soeppan. Doe hierin de knoflook, ui, rode peper en currypasta. Verhit kort totdat de ui wat glazig wordt. Voeg dan de zoete aardappel toe en bak dit op hoog vuur mee. Voeg na ongeveer 2 minuten ook de wortel toe en roer goed door.

Voeg het groentebouillonblokje en het water toe. Roer goed en breng aan de kook. Breng op smaak met de sojasaus, vissaus, ketjap en limoensap.

Laat ongeveer 15 minuten op laag vuur koken.

Breng indertussen in een andere pan water aan de kook en kook hierin de noodles volgens de instructie op de verpakking.

Breng nog een (klein) pannetje water aan de kook. Als het water kookt, doe dan de eieren erin en kook ze in ongeveer 6 minuten half-hard. Laat ze schrikken onder koud water en pel ze.

Hak de koriander grof.

Als de soep 15 minuten heeft gekookt prik je met een vork in een stukje zoete aardappel. Als de vork hier makkelijk doorheen gaat dan is de soep goed. Als je er nog niet makkelijk in kunt prikken, kook de soep dan nog iets langer.

Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Als je de soep te dik vindt, kun je nog iets meer water toevoegen. Let wel op dat je de smaak hiermee mogelijk iets verdunt. Proef de soep dan ook goed, je kunt deze nog verder op smaak brengen door meer sojasaus, ketjap vissaus (pas hiermee op dat je niet teveel gebruikt!) of limoensap toe te voegen.

Verdeel de noedels over 4 soepkommen. Schep hier de soep overheen. Garneer de soep met de taugé en verse koriander.

Enjoy!

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën79460kcal
Koolhydraten12,8074,87gram
Eiwitten2,8016,39gram
Vetten1,488,69gram