Ondanks dat het deze zomer niet super zonnig is, zullen we het toch gewoon met dit weer moeten doen. Het is nou eenmaal zomer, dus die barbecue moet toch aan ;-). Of althans, bij mij gaat de barbecue zo vaak mogelijk aan.

Ik heb drie verschillende marinades voor je, en iedere marinade kun je voor meerdere gerechten gebruiken. De donkere marinade is wat sterker van smaak, deze doet het erg goed bij bijvoorbeeld kip, varkensvlees of aubergine. De rode marinade is lekker pittig en is ook lekker bij kip, maar ook bij bijvoorbeeld garnalen. De rechtse marinade is lekker fris, erg lekker bij allerlei soorten vis. Deze marinade is vrij neutraal, dus hier kun je zelf nog lekker wat verse kruiden aan toevoegen.

Marinade van ketjap en bruine suiker

Ingrediënten

 • 2 el olijfolie
 • 2 el ketjap
 • 2 tenen knoflook
 • 1 el bruine suiker
 • 1 el sambal oelek
 • 1 el gemberpoeder
 • 1 el sesamzaad

Bereiding

Pers de knoflooktenen. Meng alle ingrediënten van de marinade door elkaar. Snijd het vlees van je keuze in kleine blokjes en schenk de marinade hier overheen. Dek af en laat het minimaal 2 uur in de koelkast intrekken, hoe langer hoe beter.

Zet een aantal satéprikkers in een glas met water. Haal het gemarineerde vlees uit de koelkast en rijg dit aan de satéprikkers.

Marinade van knoflook en sambal

Ingrediënten

 • 2 el olijfolie
 • 3 tenen knoflook
 • 1 el sambal oelek
 • Citroensap van 1 citroen
 • 1 el verse peterselie

Bereiding

Pers de knoflook. Pers een halve citroen uit. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Snijd het vlees of vis van je keuze in kleine blokjes (garnalen kun je heel laten0 en schenk de marinade hier overheen. Dek af en laat het minimaal 2 uur in de koelkast intrekken, hoe langer hoe beter.

Zet een aantal satéprikkers in een glas met water. Haal het gemarineerde vlees/vis uit de koelkast en rijg dit aan de satéprikkers.

Marinade voor van citroen, dille en zwarte peper

Ingrediënten

 • 2 el olijfolie
 • 1 knoflookteen
 • Citroensap van 1 citroen
 • Citroenrasp van 1/2 citroen
 • 1 el verse dille

Bereiding

Pers de knoflookteen, rasp de schil van een halve citroen en pers het sap van een hele citroen. Hak de dille fijn. Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar. Schenk de marinade over het stuk vlees, vis of groente naar keuze en dek af. Laat dit ongeveer 1 uur marineren in de koelkast. Deze marinade wil je niet al te lang laten intrekken, want door het citroensap wordt het vlees/de vis al langzaam gegaard.