Naast een passie voor koken houd ik ook erg van reizen. In het weekend neem ik graag iets meer de tijd om uitgebreid te koken, en dan combineer ik deze twee hobbies graag. Vind jij het ook leuk om hiermee aan de slag te gaan? Deze tajine is een heerlijk kruidig gerecht dat ik erg goed bij deze tijd van het jaar vind passen. Serveer dit met couscous, een frisse salade en turks brood en je hebt een echt feestmaal op tafel staan.

Een tajine is een Marrokaanse aardewerken stoofpot. Ik wil van te voren even zeggen dat dit geen traditioneel tajine-recept is, maar mijn eigen interpretatie hiervan. Ik houd van de Midden-Oosterse keuken maar ben zelf nog nooit in Marroko geweest, al staat dit nog wel op mijn lijstje. De mensen, de cultuur, het landschap en met name natuurlijk het eten spreekt mij aan!

Deze tajine met gehaktballetjes in een kruidige tomatensaus zit vol met groenten en wordt alleen maar lekkerder naar mate je deze langer laat stoven. Door de vorm van een tajine gaat bij het stoven de condens naar boven in de deksel, en deze druppelt langzaam weer naar beneden in het gerecht. Dit zorgt ervoor dat het gerecht sappig blijft en dat de smaken van de ingrediënten worden versterkt. Heb je geen tajine, gebruik dan een stevige braadpan.

Tajine met gehaktballetjes

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

Voor de saus:

 • 500 gr mager rundergehakt
 • 1 ei
 • 1 sjalot
 • 1 teen knoflook
 • 1 tl chilipoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl korianderpoeder
 • zout
 • peper
 • olijfolie
 • 1 teen knoflook
 • 1 el ras el hanout
 • 1 el korianderpoeder
 • 1 tl chilipoeder
 • 1 el gemberpoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 400 gr tomatenblokjes op sap
 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • 1/2 liter water
 • Verse koriander

Bereiding

Snipper de sjalot en pers 1 knoflookteen. Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar in een grote kom. Meng met je handen goed door elkaar. Kneed het gehaktmengsel ongeveer een minuut, tot het mengsel als een stevig geheel aanvoelt. Draai hier gehaktballetjes van.

Zet de tajine (of je braadpan) op het fornuis op hoog vuur. Doe een scheutje olijfolie in de tajine en pers hierin de teen knoflook. Voeg de balletjes toe en bak deze kort bruin, ze hoeven nog niet gaar te worden. Haal de balletjes uit de tajine en zet ze even apart. Zorg dat de olie die vrijgekomen is uit de balletjes zoveel mogelijk in de tajine blijft (hier zit veel smaak in!).

Voeg alle kruiden toe en bak kort aan. Voeg de tomatenpuree toe aan de tajine en bak dit ongeveer een minuut. Voeg de tomatenblokjes toe, zet het vuur laag en doe de deksel op de tajine. Snijd de courgette en de aubergine in blokjes. Als de tajine ongeveer 10 minuten zachtjes heeft staan pruttelen haal je de deksel er weer vanaf. Voeg de gehaktballetjes, de courgette, de aubergine en een halve liter water toe en roer alles goed door elkaar. Breng het geheel aan de kook. Doe de deksel weer terug op de tajine en laat op laag vuur minstens drie kwartier zachtjes pruttelen. Proef voor het serveren of het naar je smaak is, voeg anders eventueel nog wat zout en peper toe, of juist een beetje water als je de smaken te sterk vindt. Strooi er voor het serveren wat verse koriander overheen.

De bijgerechten die ik er bij heb geserveerd komen binnenkort ook online. Waar combineer jij deze tajine met gehaktballetjes mee? Laat het me weten in de comments hieronder of via Instagram als je dit maakt, ik vind het leuk om te horen wat je ervan vindt!

Fijn weekend, X.

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën63344kcal
Koolhydraten2,4213,21gram
Eiwitten5,3829,37gram
Vetten3,3718,4gram