Deze week kwam het nieuws naar buiten dat inmiddels de meerderheid in Nederland niet meer dagelijks vlees of vis eet. Geweldig! Iedereen is natuurlijk vrij om hier zijn of haar eigen keuze in te maken, maar ik werd persoonlijk wel blij van dit nieuws. Ik probeer iedere week minimaal 3 keer vegetarisch te eten. Als iedereen in ieder geval een dagje minder vlees eet, dan kan dit al een grote impact maken. Vandaag heb ik daarom een lekker vegetarisch gerecht in de aanbieding, ter inspiratie.

Deze sticky tofu kan wat mij betreft niet vaak genoeg op tafel staan. Het is weer eens wat anders dan ik normaal eet. Tofu is geweldig in het opnemen van smaken, en deze sticky, licht pittige saus is hier dan ook ideaal voor. Serveer dit met witte rijst en een frisse salade of bijvoorbeeld ingelegde komkommer en je hebt een heerlijke maaltijd.

Ga jij dit proberen te maken? Laat het me dan weten, word ik heel blij van!

Sticky tofu

Ingrediënten

 • 200 gr tofu naturel
 • 50 gr bloem
 • 1 tl zout
 • 1 tl paprikapoeder (pikant)
 • 1 el zonnebloemolie
 • 1 teen knoflook
 • 2 el ketjap
 • 1 el sojasaus (kikkoman)
 • 1 tl sambal oelek
 • 1 el mirin
 • 3 el chilisaus
 • 1 el gemberpoeder
 • 1 bosje bosui
 • 1 el sesamzaadjes

Bereiding

Haal de tofu uit de verpakking en laat even goed uitlekken in vergiet (zet er een bord/schaaltje bovenop voor wat extra gewicht, dit zorgt dat er meer vocht uit komt). Snijd de tofu vervolgens in kleine blokjes of reepjes (ongeveer 2x2cm). Leg in een diep bord twee vellen keukenpapier en laat hierop de tofu goed uitlekken. Gebruik een keukenpapiertje om de bovenkant van de tofu ook droog te deppen.

Leg in een ander diep bord een bodempje bloem en meng hier het zout en paprikapoeder doorheen. Haal de tofu blokjes hier doorheen.

Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een wok en laat dit goed heet worden. Doe de tofu blokjes hierin en bak op hoog vuur in ongeveer 5 minuten licht knapperig. Haal de tofu uit de wok en laat afkoelen op een bord met keukenpapier.

Draai het vuur onder de wok laag. Pel en pers de knoflookteen en doe deze samen met de ketjap, kikkoman, sambal, mirin, chilisaus en gemberpoeder in de wok. Mix het geheel goed door elkaar en laat het op laag vuur een beetje indikken voor ongeveer 5 minuten. Doe de tofu terug in de pan en zorg dat alle blokjes bedekt zijn met een laagje van de saus.

Snijd de bosui in ringetjes. Doe de tofu in een schaal of een diep bord. Strooi hier de sesamzaadjes overheen en tot slot ook de bosui.

Serveer met witte rijst en een frisse salade of bijvoorbeeld ingelegde komkommer. Eet smakelijk!