En zo zit ineens de eerste werkweek van 2022 er alweer op. Na de decemberdrukte is voor de meeste mensen de structuur nu weer een beetje terug. De hoogste tijd dus om mijn doelen voor het komende jaar uit te werken en vorm te geven! Lees je mee?

Heb je goede voornemens? Dit is een vraag die je deze tijd van het jaar altijd veel hoort. Persoonlijk geloof ik niet zo in goede voornemens. Vaak ga je daarmee vol goede moed van start, maar verslapt die motivatie toch ook weer snel. Ik vind wel dat deze periode ideaal is om een stil te staan bij het afgelopen jaar en te kijken naar wat je het komende jaar wil bereiken. Doelen stellen om jezelf te ontwikkelen, daar geloof ik wel in!

Sinds een paar jaar stel ik ieder jaar minimaal 1 doel voor mezelf. Dit voelt als een investering in mezelf en zorgt voor persoonlijke groei. Zo ben ik bijvoorbeeld in 2019 begonnen met zangles en heb ik zelfs opgetreden, wat ik ontzettend spannend vond! Juist door buiten mijn comfortzone te treden zorgde dit voor een enorme boost in mijn zelfvertrouwen. In 2020 heb ik een carrièreswitch gemaakt en nog steeds leer ik hier iedere dag ontzettend veel door. Afgelopen jaar wilde ik meer kennis opdoen over een voor mij ontzettend interessant onderwerp, en heb ik uiteindelijk ook mijn diploma als voedingscoach behaald. En dit is het pad waar ik komend jaar graag mee door wil gaan…

2022

Dit jaar wil ik eigenlijk nog een stapje verder gaan, en stel ik maar liefst 4 doelen voor mezelf op. Nu hangen deze doelen allemaal wel samen, waardoor het wel haalbaar blijft. Dit is namelijk heel belangrijk, mijn doelen moeten stimuleren tot groei en niet demotiverend werken. Haalbaarheid is dus heel belangrijk bij het opstellen van je doelen.

Om mijn doelen op te stellen ben ik begonnen bij het reflecteren van afgelopen jaar. Wat vond ik leuk? Wat vond ik minder leuk? Was er iets dat voor stress zorgde? Was er juist iets waar ik wilde dat ik meer tijd in kon stoppen? Ik begon met het opschrijven van woorden die voor mij belangrijk waren afgelopen jaar, en waar ik blij van werd. Dat was nogal een lijst, en hier stonden echt nog geen concrete doelen tussen. Enkele voorbeelden: familie, relatie, nieuw huis, onze katten, koken, eten, huisinrichting, sporten, afvallen, reizen. Dus, hoe kom je van deze lijst met woorden tot concrete doelen?

Voor mij ging dit verder met het maken van moodboards. Eigenlijk ben ik simpelweg door Instagram en Pinterest gaan scrollen, en heb ik een paar boards gemaakt waarop deze woorden en associaties daarmee terug kwamen. Ik probeerde te letten op welke plaatjes / ideeën me energie gaven. Zo begon ik hierin vrij snel een patroon te ontdekken. Ik ben benieuwd of jij de samenhang van de afbeeldingen hieronder ook ziet ;-).

Uiteindelijk lukte het me om alles wat je hierboven ziet op te delen in vier categorieën: voeding, ondernemen, sport en lichaam. Voor mij zit er ook een soort logische samenhang in deze woorden. Met deze structuur heb ik uiteindelijk de volgende vier doelen opgesteld die ik komend jaar wil behalen:

Oef, wat spannend om mijn doelen hier zo neer te zetten! Maar meteen ook wel een mooie stok achter de deur. Al heb ik die stok voor mijn gevoel niet nodig, want dit proces werkt voor mij al heel motiverend. Ik ga er dus alles aan doen om deze doelen dit jaar te behalen!

A comfort zone is a beautiful place, but nothing ever grows there.

Met het delen van mijn doelen hoop ik jou te inspireren om jezelf ook uit te dagen! En natuurlijk ben ik benieuwd wat jullie van mijn reflectieproces en van mijn doelen vinden. Heel leuk als je hieronder een reactie achter laat!

Ik ben heel benieuwd: vind jij het fijn om aan het eind van het jaar te reflecteren en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar? Stel jij doelen voor jezelf? Ik zou het heel tof vinden als je ze hieronder wil delen in een reactie, wie weet kunnen we elkaar motiveren!