Eén van de meest bekeken recepten op mijn blog is dit bananenbrood zonder toegevoegde suikers. Ik snap dat wel, het is namelijk een ideaal tussendoortje. Lekker, makkelijk en ook nog eens voedzaam waardoor je er weer even tegenaan kunt. Vorige week had ik mijn bananen weer eens niet op tijd op voordat ze helemaal bruin waren. Bananenbrood is dan een super handige manier om deze bananen op te maken. Hoe rijper de bananen, hoe zoeter ze smaken (tot een bepaald punt natuurlijk…). Ik wilde alleen toch eens een keer iets anders proberen, en dat bleek een succes.

Vorige week maakte ik dus deze muffins voor het eerst en ze zijn me super goed bevallen! Ik bewaar ze in de vriezer. Dan kan ik er eentje uithalen en laten ontdooien wanneer ik daar zin in heb. Ideaal voor bijvoorbeeld in de auto onderweg naar werk. Ze zijn super luchtig en lekker fluffy. Ook smaken ze zoet, ondanks dat ze alleen natuurlijke fruitsuikers bevatten. Er is dus geen extra suiker of zoetstof aan toegevoegd.

Ga jij deze bananenmuffins ook maken? Laat het me dan weten in een reactie of stuur me een foto, vind ik heel leuk!

Bananenmuffins

Ingrediënten

  • 3 (over)rijpe bananen
  • 100 gr dadels
  • 3 eieren
  • 225 gr (volkoren) bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 gr rozijnen
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een muffinvorm goed in. Ik gebruikte hier zonnebloemolie voor, maar het kan ook met boter of bijvoorbeeld kokosolie.

Pel de bananen en doe ze in een grote kom. Snijd de dadels in stukjes en voeg ze toe. Doe de eieren erbij en mix met behulp van een staafmixer tot een glad en luchtig mengsel. Mix dit minimaal een minuut, of totdat het goed gaat schuimen. Voeg de overige ingrediënten toe en mix alles door elkaar tot het een geheel vormt.

Verdeel het beslag over de muffinvorm, je hebt genoeg beslag voor 12 muffins. Bak in het midden van de oven in ongeveer 20 – 25 minuten gaar. Controleer na 20 minuten of de muffins gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er droog uitkomt zijn ze gaar, bak anders nog iets langer.

Laat de muffins helemaal afkoelen in de vorm. Je kunt ze bewaren in de koelkast, maar je kunt ze ook in een aluminiumfolietje invriezen. Haal een uur van te voren uit de vriezer en je hebt een heerlijke en verantwoorde snack.

VoedingswaardenPer 100 gramPer muffin 
Calorieën185145kcal
Koolhydraten33,3326,0gram
Eiwitten5,954,64gram
Vetten2,441,9gram