Met dit grijze weer kan ik echt dromen van een kop dampende, hartverwarmende soep. Deze pompoensoep met pittige garnalen is snel klaar en staat bij mij dan ook regelmatig op het menu. Door de pompoen eerst in de oven te roosteren krijgt deze een diepere smaak. Pompoen is ook een hele goede drager van smaken. Door deze te combineren met kruiden en specerijen neemt de pompoen die smaken op, waardoor dit een lekker kruidig soepje wordt. Heb je al trek gekregen? Let’s go!

Pompoensoep met pittige garnalen

Ingrediënten

 • 1 oranje (bio) pompoen
 • 2 blokjes groentebouillon
 • 1,5 l water
 • 2 tenen knoflook
 • 1 ui
 • 1 el kerriepoeder
 • 1 el paprikapoeder
 • 1 tl chilipoeder (als je van pittig houdt kun je hier ook een eetlepel van doen)
 • 1 el gedroogde oregano
 • 1 el gedroogde peterselie
 • 1 el gemberpoeder
 • zout
 • peper
 • olijfolie
 • 200 gr gepelde garnalen (diepvries)
 • 1 el sambal oelek
 • Verse peterselie ter garnering

Bereiding

Haal de garnalen uit de diepvries en laat deze ontdooien .

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de pompoen en snijd door de midden. Verwijder met een lepel de pitten en het draderige deel. Snijd vervolgens in stukken en verdeel over een bakblik. Pel twee tenen knoflook en leg deze tussen de pompoen op het bakblik.

Doe een flinke scheut (dopje) olijfolie over de pompoen en voeg de kruiden, specerijen, zout en peper toe. Meng dit allemaal goed door elkaar zodat de pompoen mooi bedekt is met de kruiden. Rooster dit in het midden van de oven in ongeveer een half uur helemaal gaar.

Pel de ui en snijd in grove stukken. Doe een klein beetje olijfolie in een soeppan en laat op laag vuur de ui stoven. Voeg de twee groentebouillon blokjes toe en laat meebakken met de ui. Haal het bakblik uit de oven en doe de hele inhoud hiervan bij de ui in de pan. Doe anderhalve liter water in de pan en breng aan de kook.

Verhit ondertussen in een koekenpan een lepel sambal, voeg de garnalen toe en bak deze op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten.

Zodra de soep kookt en alle ingedriënten goed gemengd zijn kun je meteen het vuur uitzetten (de pompoen is immers al gegaard in de oven). Pureer het geheel met behulp van een staafmixer. Verdeel de soep over vier kommen, verdeel hier de garnalen over en maak af met een blaadje verse peterselie.

Serveer deze soep met een lekker donker stokbroodje. Houd jij ook zo van pompoen? Laat je me weten wat je van deze kruidige soep vindt? Eet smakelijk! X.

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën45203kcal
Koolhydraten4,5120,30gram
Eiwitten1,125,04gram
Vetten2,3810,71gram