Als ik eerlijk ben dan zag ik lange tijd helemaal niets in de trend van gezonde tussendoortjes. Ik was van mening dat als je toch iets wilde snacken, het dan beter ook maar iets kon zijn waar je écht van kon genieten. Inmiddels ben ik daar helemaal op terug gekomen, want ook gezonde tussendoortjes kunnen natuurlijk erg lekker zijn!

Dit recept bevat geen toegevoegde suikers. Dat gezegd hebbende, bevat het wel van nature aanwezige suikers van de bananen en de dadels. Het is dus niet helemaal suikervrij. Suikers zijn niet per se slecht, want ze leveren ons lichaam ook energie. Als tussendoortje is dat dus helemaal prima, het kan je net die boost geven die je nodig hebt om weer even door te kunnen.

Bananenbrood

Ingrediënten

  • 3 bananen
  • 100 gr dadels
  • 3 eieren
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr havermout
  • 50 gr rozijnen
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 1 tl zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in. Ik gebruik meestal een cakeblik maar je kunt ook voor een andere vorm kiezen.

Pel de bananen en doe ze in een grote kom. Snijd de dadels in stukjes en voeg ze toe. Doe de eieren erbij en mix met behulp van een staafmixer tot een glad en luchtig mengsel. Voeg de overige ingrediënten toe en spatel alles door elkaar tot het een geheel vormt.

Doe het beslag in de bakvorm en bak in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar. Controleer na 40 minuten of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar. Bak anders nog iets langer.

Laat de cake minstens 2 uur helemaal afkoelen in de bakvorm. Je kunt de cake bewaren in de koelkast, maar je kan het ook in plakjes snijden en per plak invriezen. Haal een uur van te voren uit de vriezer en je hebt een heerlijke en verantwoorde snack.

VoedingswaardenPer 100 gramPer plak 
Calorieën185145kcal
Koolhydraten33,3326,0gram
Eiwitten5,954,64gram
Vetten2,441,9gram