Een nieuwe keuken uitzoeken en helemaal zelf samenstellen… een droom die uitkomt! Wat vond ik dit een ongelofelijk leuk proces. Dit was by far hetgeen waar ik het meest naar uit keek toen we een nieuw huis kochten. En nog steeds hetgeen waar ik met smart op wacht tot de keuken er straks is, aangezien we nu al in ons nieuwe huis wonen en we het voorlopig nog even moeten doen met een magnetron en een inductiepitje…

Inspiratie opdoen

Een droom die uitkwam dus! Maar als zoiets dan concreet wordt, waar begin je dan? Nou voel ik me absoluut geen expert op dit gebied, maar wij zijn begonnen met het opdoen van inspiratie op verschillende plekken. Ten eerste was dit Pinterest: wat is daar ontzettend veel te vinden. Er ging een wereld voor ons open en we (of nouja, vooral ik) werden er best wel hebberig van. Ik vond zoveel mooi en zag super originele ideeën. Om hier een selectie in te maken was nog best lastig, maar naarmate ik verder in Pinterest verdwaalde begon er toch steeds meer een samenhangende stijl te ontstaan.

Naast het bekijken van plaatjes wilde ik ook zoveel mogelijk tips over de indeling van onze keuken. We wisten al vrij snel dat we de plek van de keuken in ons huis wilde veranderen, namelijk van de achterkant naar de voorkant van het huis. Dit bracht veel werk met zich mee maar heeft het bijkomende ‘voordeel’ dat je toch al alle installatie opnieuw moet aanleggen. Dus dan kun je echt helemaal zelf indelen wat waar komt.

Ik heb een aantal podcasts geluisterd specifiek over keukenindeling, maar vond die van Wat Schaft de Podcast toch wel het meest handig. Hier leerde ik onder andere over het belang van de driehoek. Echt een aanrader en ook nog eens gewoon gezellig om naar te luisteren.

Advies gesprekken

Gewapend met al deze inspiratie dacht ik dat wij super voorbereid een aantal adviesgesprekken hadden aangevraagd. En toch moesten we daar ook weer bij het begin beginnen. De eerste vraag was namelijk ‘hoe gebruiken jullie je keuken vooral en wat vind je belangrijk’? Het liefst wilde ik mijn al uitgetekende plattegrond met moodboard gewoon overhandigen, maar toch is het handig dat je hier bij de basis begint. Voor ons was het belangrijk dat we genoeg opbergruimte (voor ál mijn spullen) en genoeg werkruimte hadden (zodat we met zijn tweeën kunnen koken). En daarnaast vonden we het belangrijk om de keuken bij de eettafel te kunnen betrekken. We geven graag etentjes en dan is het natuurlijk wel zo gezellig als je met je gasten kunt blijven praten terwijl zij aan tafel zitten. Door deze wensen concreet uit te spreken is de indeling van onze keuken toch wel weer iets veranderd.

Zij-aanzicht van onze toekomstige keuken

Apparatuur

Nadat we onze wensen voor de keuken hadden besproken werden we gevraagd wat voor apparaten we allemaal wilden. Nou, daar kwam ons lijstje op tafel hoor. Van een super-de-luxe vaatwasser, tot een oven die je vanaf een afstand kunt voorverwarmen, tot een Quooker met bruisend water en een wijnklimaatkast. Toen we nog eens kritisch naar ons budget keken bleken helaas toch niet al onze wensen daarin  te passen…. Surprise surprise.

Omdat we nog wel wat twijfels hadden over de apparatuur besloten we een afspraak te maken in een keuken inspiratiehuis. Wij zijn naar Inspiratiehuis 20|20 in Hoofddorp geweest en hier zaten 4 merken in één pand. Je kunt hier niks kopen, alleen terecht voor advies. We kregen veel uitleg over de apparaten en verschillende functies, en konden hierna een goede keuze maken over de apparatuur die we wilden hebben. Ook kregen we hier een boek mee met de prijzen, wat super handig kan zijn voor je onderhandelingen.

Dit wordt ‘m!

Na meerdere adviesgesprekken hebben we uiteindelijk ook meerdere offertes laten maken. Belangrijk! Want dit versterkt natuurlijk je onderhandelingspositie. Je hoort overal dat je altijd kunt onderhandelen, ook als van te voren wordt gezegd dat dit bij deze zaak niet wordt gedaan. Opzich klopt dat wel, al is het niet overal mogelijk om belachelijk grote bedragen van de offerte af te halen. Ik denk dat wanneer je meerdere offertes opvraagt voor dezelfde keuken, dat je wel een goed beeld krijgt van wat het zou moeten kosten. En trap sowieso niet in de praatjes van 40% korting maar alleen als je vandaag tekent.. ook over een week willen ze jou nog wel die keuken verkopen. En anders kun je dezelfde keuken bij een andere zaak ook kopen 😉.

Wij gingen uiteindelijk met 2 partijen in onderhandeling maar ons budget bleek helaas niet toereikend voor al onze wensen. Uiteindelijk hebben we het bruiswater van de Quooker en de wijnklimaatkast (snik) los moeten laten. Maar verder hebben we al onze wensen in de keuken kunnen verwerken, en met deze twee opofferingen konden we beide prima leven. En van de tekeningen van de onze keuken worden we helemaal blij. De kastjes worden navy blue en we krijgen een wit, marmerlook blad. Wat vind jij ervan??

Vooraanzicht van onze keuken, gezien vanaf de eettafel
Onze ingebouwde kastenwand met ‘koffiecorner’

Random tips

In dit hele proces hebben we nog een paar praktische tips opgedaan. Het belangrijkste voor mij was dat je rekening moet houden met je looproute in de keuken en vanuit de rest van het huis de keuken in. Naar welke kant moet bijvoorbeeld de koelkast open gaan? Als je vaatwasser open gaat, blokkeer je dan niet een kastje waar je de vaat in moet opruimen? En zit je oven niet op zo een hoogte dat je er niet meer bij kunt als het deurtje open gaat?

Tip 2 komt ook veelvuldig voorbij in de podcast De Verbouwing (aanrader!): stopcontacten. En dit is inderdaad zo belangrijk! Houd hierbij rekening met wat je op welke plek gaat doen in de keuken (waar gebruik je je staafmixer, waar komt je koffiezetapparaat te staan, hoeveel apparaten wil je tegelijk kunnen gebruiken, naast het opladen van je telefoon?).

Tip 3: vergeet je prullenbak en een plaats om je handdoek/theedoek op te hangen niet. Ga je hier een keukenkastje voor opofferen? Zet je een prullenbak naast je aanrecht neer? Als je hier van te voren over nadenkt voorkomt dit teleurstelling of ruimtegebrek.

Tip 4: niet alle snufjes van apparaten zijn even handig in iedere keuken. Het op afstand kunnen voorverwarmen van een oven? Tegenwoordig zijn ovens binnen 5 à 10 minuten toch op temperatuur. Een vaatwasser die automatisch open gaat als deze klaar is? De hete stoom die dan tegen de onderkant van je aanrechtblad en je kastjes aankomt kan je keuken aantasten (vooral bij gebruik van hout).

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen over onze aanpak van het uitzoeken van een nieuwe keuken. En ik ben heel benieuwd wat je van de tekeningen vindt! Laat je het me weten in een reactie hieronder? Xx