Yes, het weekend staat weer voor de deur! Hopelijk heb je leuke plannen of kun je lekker even bijkomen. Wat je ook gaat doen, het is altijd leuk om er zelf een feestje van te maken. En hoe beter dan met een uitgebreide borrelplank op tafel?

Iedereen kan natuurlijk een borrelplank maken. Maar heb je weleens een mooie plank gezien waarvan je echt begon te watertanden? Hoe mooier je je borrelplank kan opmaken, hoe beter je aan de laatste trends voldoet. Maar het belangrijkste naar mijn mening blijft toch wel dat het gewoon lekker is. Dus ben je benieuwd naar mijn tips voor het samenstellen van een borrelplank? Lees dan snel verder en probeer het dit weekend meteen uit! How to: borrelplank!

Zorg voor voldoende afwisseling

Het belangrijkste voor een goede borrelplank is denk ik voldoende afwisseling. Een goede basis is denk ik altijd wat brood of toastjes met tenminste 2 verschillende smeersels. Daarnaast kan een borrelplank voor mij niet zonder kaasjes. Nootjes of chips zijn altijd een goed idee voor wat crunch. Onmisbaar is wat mij betreft ook groente en/of fruit voor wat frissere smaken. Naast afwisseling in smaken en texturen maakt het je borrelplank ook aantrekkelijker als je zorgt voor kleur. Op de borrelplank hieronder vind ik bijvoorbeeld de tomaat en basilicum écht een eyecatcher.

Stem de smaken op elkaar af

Als je een borrelplank op tafel zet, wil je het liefst dat iedereen van alles wat probeert. Dit gebeurt eerder als de smaken bij elkaar passen. Serveer je bijvoorbeeld een echt goede, oude kaas: serveer er dan een dip bij die een beetje zoet van smaak is zoals appelstroop of een vijgenspread. Als je smeersels hebt die je op wilt maken, bedenk dan of dit het lekkerst is op toastjes of op een vers stokbroodje. Heb je een zacht kaasje, zoals brie, dan is een hard toastje hier bijvoorbeeld lekkerder bij dan een plakje stokbrood. Heb je een dip zoals pesto, dan vind ik dit persoonlijk juist weer lekkerder op een stukje stokbrood dan op een toastje waar de olie vanaf loopt. Heb je een borrelplank met veel zoute hapjes, serveer er dan iets fris bij zoals komkommer, of bijvoorbeeld witte druiven.

Zorg voor balans

Zorg ook voor afwisseling van gezonde en minder gezonde opties. Vaak zijn borrelhapjes niet heel voedzaam. Daarom zorg ik er altijd voor dat ik het combineer met groente en/of fruit. Favoriet bij mij zijn toch wel cherrytomaatjes of druiven. Wat ik ook een fijne manier vind om het iets gezonder te houden, is om een borrelplank te combineren met een kom soep. Op die manier heb je een volledige maaltijd en (afhankelijk van het soort soep) krijg je ook nog wat vitamientjes binnen.

Opmaak

Kies een plank op basis van de hoeveelheid die je erop wil leggen. Een lekker volle plank ziet er een stuk gezelliger uit dan een grote plank met veel lege plekken. Gebruik groenten en/of fruit om lege plekken op te vullen, zoals druiven, dadels, vijgen, tomaatjes, stukjes komkommer, wortel.

Gebruiksvriendelijk

Tot slot een laatste tipje van mij: zorg dat iedereen alles makkelijk kan pakken. Steek een paar cocktailprikkers in verschillende bakjes van dingen die je liever niet met je handen pakt, doe een lepeltje bij smeersels en een mesje bij kaasjes. Ennnn aanvallen maar, fijn weekend! X.