Hier is ‘ie dan, mijn eerste recept van 2021. Allereerst nog de beste wensen! Dat dit maar een mooi jaar voor je mag worden. Na het kook- en eetgeweld van de feestdagen ben ik er wel weer aan toe om gewoon lekker normaal te doen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet lekker kunnen eten. Ik trap daarom af met één van mijn favorieten: risotto. Je kunt hier veel mee variëren en dat doe ik dan ook graag. Vandaag deel ik een echt winters smaakbommetje met jullie.

Pompoenrisotto met champignons, salie en geitenkaas

Ingrediënten

 • 400 gr pompoen, in blokjes
 • 20 gr boter
 • 1 L groentebouillon
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 250 gr kastanjechampignons
 • 3 el olijfolie
 • 1 el balsamicoazijn
 • 15 gr salie
 • 300 gr risottorijst
 • 100 gr zachte geitenkaas
 • Peper
 • Zout

Bereiding

Kook de pompoenblokjes in ruim water in ongeveer 10 minuten gaar. Prik er met een vork in, als de vork makkelijk door de pompoen heen gaat is deze gaar. Giet het water af en voeg de boter toe aan de pompoen. Pureer dit met een staafmixer tot een glad geheel.

Breng de bouillon aan de kook, laat deze op laag vuur staan. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de champignons in parten. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en voeg hier de champignons aan toe. Breng op smaak met het balsamicoazijn, peper en zout. Snijd de salie grof en voeg de helft hiervan toe aan de champignons. Bak de champignons op hoog vuur tot ze gaar zijn.

Giet ondertussen een forse scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui glazig wordt. Voeg een klontje boter toe en laat deze smelten. Voeg dan de risottorijst toe en bak deze totdat de korrels glazig worden.

Voeg een soeplepel bouillon aan de rijst toe en blijf constant roeren. Als de bouillon helemaal is opgenomen door de rijst voeg je een nieuwe lepel bouillon toe. Blijf dit herhalen totdat de rijst bijna gaar is, dit duurt ongeveer 15 minuten. Voeg dan de pompoenpuree en de rest van de salie toe en roer dit goed door. Laat de risotto op laag vuur staan zodat het vocht van de pompoenpuree nog wordt opgenomen in de rijst.

Snijd de geitenkaas in stukjes en roer dit door de risotto heen. Schep de risotto op een bord en verdeel de champignons erover. Buon appetito!

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën90500kcal
Koolhydraten13,0472,39gram
Eiwitten2,3112,81gram
Vetten2,8215,62gram