Yes, het is écht winter! Als ik naar buiten kijk en ik zie de sneeuw liggen word ik direct vrolijk. Ik hou ervan! Naast dat het me aan wintersport doet denken, krijg ik ook automatisch zin in stamppot. Heerlijk Hollandse kost is wat mij betreft perfect voor dit weer. Als ik één stamppot als favoriet zou moeten kiezen, dan zou het zeker deze zuurkoolstamppot zijn. Heb jij een favoriete stamppot? En eet je er het liefst spekjes of rookworst bij (of stiekem beide)?

Zuurkoolstamppot met vega spekjes

Ingrediënten

  • 1kg kruimige aardappel
  • 500 gr zuurkool
  • 50 gr boter
  • 125gr vegetarische spekjes
  • 4 tl mosterd
  • Zout
  • Peper

Bereiding

Schil de aardappels en snijd ze door de helft. Doe ze in een pan met ruim water en een flinke snuf zout en breng aan de kook. Laat de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar koken.

Doe in een andere kookpan de zuurkool met 4 eetlepels water. Breng aan de kook en laat in 20 minuten op laag vuur zachtjes koken.

Bak in een pan (zonder olie) de vegetarische spekjes op hoog vuur, roer regelmatig. Als je ze knapperig genoeg vindt laat ze dan uitlekken op een bord met een vel keukenpapier.

Giet de aardappelen af en voeg de boter toe. Stamp met een pureestamper de aardappelen fijn. Doordat de boter er doorheen smelt, wordt dit een lekker romige puree. Voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe.

Schep de zuurkool en de vega spekjes door de aardappelpuree en meng dit goed door elkaar. Serveer direct, lekker met een beetje mosterd.

VoedingswaardenPer 100 gramPer portie 
Calorieën81342kcal
Koolhydraten10,0142,42gram
Eiwitten2,4010,19gram
Vetten3,0412,88gram