Kaas, yoghurt, kwark, eieren… ik eet het allemaal het liefst dagelijks en dacht dat ik niet zonder zou kunnen. Tegelijkertijd weet ik ook dat het eten van vlees en dierlijke producten niet heel duurzaam is. De productie van vlees, kaas en andere zuivel vormen in ons voedingspatroon de grootste milieubelasting. Als we hier allemaal bewust van worden en, bijvoorbeeld, drie keer in de week vegetarisch eten scheelt dit al zo ontzettend veel.

Voor mij was dit een reden om te kijken of ik zonder kan, én of ik deze producten dan ook mis. Samen met een groepje vrienden hebben we onszelf een challenge opgelegd: lukt het ons om één week veganistisch te leven? We gingen de uitdaging aan, lees snel verder voor mijn bevindingen.

Nationale Week Zonder Vlees

Van 8 t/m 14 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees. Deze week wordt georganiseerd met als doel om flexitarisch eten te promoten, iets waar ik zelf helemaal achter sta! Ik ga dan ook geen pleidooi houden door te zeggen dat je vegetarisch of veganistisch moet gaan eten. Maar als je dit een weekje kan volhouden ben ik ervan overtuigd dat dit je bewustzijn vergroot. Als je een week geen vlees eet bespaar je maar liefst 770 gram vlees, 79 km autorijden en 101 liter water (bron). Als je iedere week een dag vegetarisch eet loopt dit maar liefst op tot een besparing van 6 kilo vlees, bijna 600 km autorijden en 750 liter water.

Vind jij dit ook de moeite waard? Doe dan komende week samen met mij mee aan de #weekzondervlees!

Opstartproblemen

Vol goede moed begon ik aan dag één van onze vegan challenge. Ik had keurig mijn ontbijt, lunch en avondeten al gepland. Zo begon ik mijn ochtend met een kommetje sojayoghurt, een handje walnoten en rood fruit. De sojayoghurt vond ik even wennen maar eigenlijk best lekker! Ik maakte mijn lunch klaar: volkoren boterhammen met hummus, komkommer en tomaat. Vandaag zou een kantoordagje worden (die nu zeldzaam zijn) dus ik stapte in de auto en reed naar mijn werk. Daar liep ik toch al snel tegen een paar dingen aan. Rond een uurtje of 10 in de ochtend kreeg ik zin in een cappuccino. Ik liep naar het koffiezetapparaat en bedacht me toen ik daarvoor stond dat er natuurlijk gewoon koemelk in het apparaat zat. Toch maar een zwart bakje dus, maar dan mag ik er wel een koekje bij. Ik pakte een yoghurtsultana, wilde deze openmaken en bedacht me nét op tijd dat dat natuurlijk ook niet kon. Koekje dus netjes teruggelegd en in plaats daarvan een plakje ontbijtkoek gepakt (yes, dit is vegan).

Ik merkte meteen dat ik, dus ook ongemerkt, op een dag best veel dierlijke producten consumeer. Wist je bijvoorbeeld dat je ook goed moet opletten welke ingrediënten er in brood zitten? In veel broden wordt melk gebruikt (of een bestanddeel hiervan) en dan is het natuurlijk niet veganistisch. Kijk dus altijd goed op een etiket als je twijfelt. ’s Avonds maakte ik een stoofpotje van bonen, mais en champignons met lekkere kruiden en avocado. Erbij at ik een groene salade. Een prima maaltijd, ik had zeker niet het idee dat ik iets tekortkwam of miste. Yes, dag 1 was geslaagd!

Gezonde keuzes

Nadat ik in dag 1 een paar keer bijna had valsgespeeld, was mijn bewustzijn meteen al gegroeid. Dit bewustzijn hielp mij overigens ook bij mijn snackcravings. Omdat ik goed moest nadenken over wat ik kon eten was ik sowieso meer bewust van wat ik allemaal at. Hierdoor maakte ik bijna automatisch ook gezondere keuzes. Een bijkomend voordeel dus!

Op dag 2 roosterde ik een pompoen in de oven en maakte hier een simpele curry mee met onder andere kikkererwten, kokosmelk, gember en verse kruiden. Met witte rijst erbij maakte dat een heerlijk maaltje!

Variatie

De rest van de week liep eigenlijk van een leien dakje. Voordat ik aan deze week begon dacht ik dat ik niet zoveel keuze zou hebben in wat ik allemaal kon eten. Maar niets was minder waar! Ik merkte zelfs dat het wegvallen van mijn ‘standaard’ keuzes me juist creatiever maakte in de keuken.

Als tussendoortje had ik een duidelijke favoriet, namelijk appel met kaneel en rozijnen. Heerlijk! Een gezond ‘appeltaartje’ in een schaaltje.

Als avondeten neig ik sowieso altijd wel minimaal een keer in de week naar een soep. Dit keer koos ik voor bloemkoolsoep, en mijn recept vind je uiteraard hier (yumyum).

Ook probeerde ik nog wat van de vegan producten uit die steeds meer verschijnen in de supermarkten. Op vrijdagavond maakte ik volkoren wraps met vegan gehakt (aanrader!), vegan chedar (absoluut geen aanrader, tips met alternatieven zijn welkom!) en een restje van de bonenschotel die ik eerder in de week had gemaakt.

Verder maakte ik deze week nog een salade van couscous, komkommer, tomaat, lente-ui, gedroogde abrikozen en granaatappelpitjes, een wokgerecht met vegan wokstukjes (mwah), een veganistische kapsalon (door de vegan cheddar viel deze helaas tegen, een vegetarisch alternatief zou beter zijn) en volkoren pitabroodjes (lees goed het etiket!) met falafel en salade. Mocht je dit lekker vinden klinken, laat het me dan vooral weten. Ik werk graag de recepten uit :-).

Wat vond ik ervan?

Al met al heb ik deze week heel lekker en gevarieerd gegeten. Ik had uiteindelijk eigenlijk helemaal niet het idee dat ik moest inleveren op wat ik wel en niet kon eten. Deze week heeft absoluut mijn bewustzijn vergroot van alle dierlijke producten die ik eet, wat ook mijn doel was. Dat gezegd hebbende, ik miste het wel om eieren en kaas te eten. Wellicht is volledig veganistisch eten voor mij persoonlijk nog een stap te ver. Af en toe ga ik dit zeker wel doen, maar voor nu is drie keer per week vegetarisch eten voor mij een realistischer doel.

Heb ik jou met dit artikel geïnspireerd om veganistisch eten een kans te geven? Doe je komende week mee aan de #veganweekchallenge? Of ga je net als ik dit keer voor vegetarisch met de #weekzondervlees? Laat het me weten in de comments of stuur me een berichtje op Instagram, word ik blij van!