Heb jij al wel eens zelf jam gemaakt? Geloof het of niet, maar ik heb letterlijk al honderden kilo’s jam gemaakt! In mijn vorige baan was ik namelijk verantwoordelijk voor alle processen in een jammakerij, en daar hoorde ook bij dat ik wel eens bijsprong met het produceren in drukke tijden. Zeker geen straf om af en toe te doen, want ik vond het eigenlijk altijd heel leuk! Al was ik nu wel blij dat ik thuis maar een paar potjes hoefde te vullen…

Deze bramenjam heb ik gemaakt omdat wij in de tuin ontzettend veel mooie bramen hadden. Heerlijk om zo op te eten natuurlijk, maar ook leuk om iets anders mee te maken. Het was alweer even geleden dat ik zelf jam had gemaakt, dus ik probeerde het nu eens thuis! Nu werkt dit wel iets anders dan op grote schaal, maar ik vind dat ik een lekker en simpel receptje heb gevonden.

Deze bramenjam is lekker op brood, door de yoghurt, op pancakes, door havermout… wat je maar wil! Heb jij al wel eens zelf jam gemaakt? En wil je dit recept gaan proberen? Laat het me weten, word ik heel blij van!

Zelfgemaakte bramenjam

Ingrediënten

  • 1 kg bramen
  • 1 kg geleisuiker
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 5 jampotjes (à 300 gram)

Bereiding

Maak de jampotjes open en doe alle onderdelen in een ruime pan. Giet hier kokend water op en zorg dat de potjes helemaal bedekt zijn. Zet de pan op het vuur en breng opnieuw aan de kook. Laat het water ongeveer een kwartier koken. Giet het water af en laat de potjes op de kop op een schone theedoek drogen.

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Rasp de citroen en snijd de citroen door de midden. Pers de citroen uit.

Doe de bramen samen met het vanillemerg, de citroenrasp en het citroensap in een pan en breng al roerend aan de kook. Als het geheel kookt voeg dan al roerend de geleisuiker toe. Laat de jam 5 minuten koken.

Schep eventueel met behulp van een schuimspaan het schuim van de jam af.

Schenk de hete jam in de schone jampotjes. Draai de deksel erop en zet de potjes voor een kwartier ondersteboven. Na een kwartier kun je de potjes omdraaien en de jam verder af laten koelen.